Taiwanese rechtbank veroordeelt spionnen die door China in crypto zijn betaald

Het Taiwanese hooggerechtshof heeft acht personen veroordeeld voor spionage voor China, waarbij bleek dat cryptocurrency werd ingezet om betalingen mogelijk te maken in een van de meest opvallende spionagezaken van de afgelopen jaren.

Volgens Bloomberg, op basis van informatie van het Onderzoeksbureau van het Taiwanese Ministerie van Justitie, hebben Chinese inlichtingendiensten cryptocurrency gebruikt om Taiwanese militairen te betalen die betrokken waren bij een grote spionagezaak.

Het rapport vermeldt dat het hooggerechtshof in Taiwan acht personen, waaronder zowel actieve als gepensioneerde militaire officieren, heeft veroordeeld voor het verzamelen van staatsgeheimen voor China. Dit wordt beschreven als “een van de grootste spionagezaken in jaren.” Het blijft onduidelijk welke cryptocurrency is gebruikt voor de betalingen en of een derde partij de transacties heeft gefaciliteerd.

De veroordeelden kregen gevangenisstraffen variërend van anderhalf tot dertien jaar opgelegd. Volgens het Onderzoeksbureau werden deze personen door de Chinese Communistische Partij gerekruteerd om militaire inlichtingen te verzamelen, waarbij “virtuele valuta” werden gebruikt om betalingen te regelen. Ondanks het verbod op cryptocurrency-handel in China, onderstreept deze zaak dat Chinese inlichtingendiensten nog steeds digitale valuta gebruiken voor geheime operaties.

China toont interesse in het gebruik van crypto voor spionage. Hoewel China in 2021 alle crypto-transacties verbood vanwege zorgen over financiële stabiliteit en criminaliteitspreventie, laat deze spionagezaak zien dat Chinese inlichtingenagenten blijven profiteren van de anonimiteit en het gemak van grensoverschrijdende transacties die digitale valuta bieden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onthulde eerder dat Chinese inlichtingenofficieren steekpenningen in Bitcoin hebben betaald aan een Amerikaanse overheidsmedewerker om documenten te stelen in verband met de vervolging van een Chinees telecombedrijf, vermoedelijk Huawei. In die zaak gebruikten Chinese agenten Bitcoin, waarbij blockchain-analyse liet zien dat ze privacytools zoals Wasabi Wallet gebruikten om hun transacties te verbergen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!