China erkent crypto in nieuwe AML-wet

Hoewel het de laatste tijd vrij stil was omtrent crypto in China, hebben zojuist zowel het Hooggerechtshof als de openbare aanklager in het land de nationale antiwitwaswetgeving (AML) bijgewerkt om voor het eerst de erkenning van cryptotransacties op te nemen.

De verandering is onmiddellijk van kracht, met als hoofddoel de inspanningen om het groeiende gebruik van crypto bij illegale activiteiten in toom te houden. De nieuwe regelgeving komt na jaren van strenge verboden op cryptocurrencies in China, wat mogelijk wijst op een mogelijke aanpassing van het regelgevingslandschap.

Een historische verschuiving in de regelgeving

De herziene antiwitwaswetten vertegenwoordigen de eerste grote verandering sinds de inwerkingtreding van de wet in 2007. Daarna werden 13 artikelen aan de wet toegevoegd om deze expliciet te maken met betrekking tot het wettelijke regime voor het witwassen van geld in verband met virtuele activa.

Volgens de nieuwe wet kunnen personen die veroordeeld zijn voor het gebruik van cryptocurrencies om de bron van criminele opbrengsten te verbergen, boetes krijgen variërend van 10.000 yuan tot 200.000 yuan (€1.260 tot €25.250) en vijf tot tien jaar gevangenisstraf. Dit is een duidelijk teken dat, hoewel crypto grotendeels verboden is, de regering zich bewust is van het potentieel ervan als crimineel geld.

Crimineel gebruik van crypto neemt toe in China

De wijzigingen waren deels het gevolg van een toename van het aantal gevallen van witwaspraktijken die verband hielden met cryptocurrencies. Alleen al in 2023 werden bijna 3.000 mensen beschuldigd van het witwassen van geld, een grote stijging vergeleken met voorgaande jaren. Autoriteiten hebben aangegeven dat cryptocurrencies vaak worden gebruikt om de bron van illegale fondsen te maskeren, waardoor criminelen een gemakkelijke en eenvoudige manier krijgen om zonder detectie te handelen.

Het tijdsbestek voor deze acties en de wijzigingen ervan hebben veel speculatie doen ontstaan ​​over de vraag of China zou kunnen nadenken over het opnieuw toestaan ​​van het gebruik van cryptocurrency. De vertegenwoordigers en analisten van alle platforms zijn zeer geïnteresseerd in het kennen van de uiteindelijke gevolgen van de mondiale cryptomarkt als gevolg van dit nieuwe reguleringsbeleid. We houden jullie op de hoogte!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!