Onderzoek: 97% van de meme coins zijn gefaald in 2024

Hoewel meme coins een zeer lucratieve investering kunnen zijn, blijkt uit recente gegevens dat de crypto-sector te maken heeft met een uitzonderlijk hoog sterftecijfer, waarbij bijna 97% van alle meme coins mislukt is sinds 2024.

High risk, high reward

Het recent gepubliceerde onderzoek van Chainplay illustreert dat meme-munten gemiddeld slechts één jaar meegaan. Deze korte levensduur is behoorlijk verrassend in vergelijking met de typische levensduur van andere cryptoprojecten, die gemiddeld ongeveer drie jaar bedraagt.

Bij het bestuderen van 30.000 meme coins schetst het onderzoek een somber beeld: het merendeel van deze munten is vanaf het begin gedoemd te mislukken. Uit de inzichten van AlphaQuest blijkt verder dat elke maand gemiddeld 2.020 meme coins besluiten om te stoppen. Dit onderstreept het aanzienlijke risico dat gepaard gaat met investeringen in meme-munten.

De sterftecijfers van meme coins variëren tevens per blockchain-platform. Volgens Chainplay heeft Base het hoogste sterftecijfer met 66,91%, gevolgd door Solana met 54,03% en Ethereum met 36,59%. Deze variantie is indicatief voor de verschillende niveaus van projectduurzaamheid tussen platforms.

Frauduleuze projecten en investeerdersperceptie

Een ander alarmerend aspect van de sector is hun frequente associatie met kwaadwillige activiteiten. Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de meme coins (55,24%) als zodanig wordt gecategoriseerd. Desondanks beschouwt een aanzienlijk deel van de beleggers ze als een vehikel voor snelle winst, terwijl ongeveer 60% ze ziet als kansen op de korte termijn.

Als gevolg hiervan varieert de perceptie van meme coins sterk onder beleggers. Meer ervaren beleggers, die al meer dan een jaar actief zijn, zijn over het algemeen voorzichtig; slechts een derde beschouwt meme-munten als essentieel. Omgekeerd beschouwt bijna 58% van de nieuwe investeerders, die minder dan zes maanden actief zijn, deze activa als cruciaal. Dit verschil suggereert dat naarmate beleggers meer ervaring opdoen, ze de neiging hebben om meme coins met meer voorzichtigheid te benaderen.

Daarnaast tonen mediaplatforms ook een gereserveerde houding ten aanzien van meme-munten, waarbij slechts 13,77% van de nieuwsberichten bullish is. Dit voorzichtige mediaperspectief komt overeen met het hoge percentage mislukkingen en de prevalentie van oplichting op de markt voor meme-munten.

Conclusie: Wees voorzichtig met meme coins

Al met al, benadrukt het onderzoek van Chainplay de noodzaak van diepgaand onderzoek en merkt op dat auditrapporten in 81% van de gevallen het risico op oplichting kunnen voorspellen. Grondig due diligence-onderzoek is van cruciaal belang voor beleggers die zich door deze volatiele beleggingscategorie bewegen.