Hoofd van cryptobeurs vergokt $9,5 miljoen aan gebruikersfondsen

Een effectentoezichthouder in Canada heeft het hoofd van een cryptobeurs veroordeeld voor het vergokken van gebruikersfondsen.

Volgens een nieuw officieel besluit van de British Columbia Securities Commission (BCSC) gebruikte David Smillie, de oprichter van crypto-exchange ezBtc, CAD $13 miljoen ($9,48 miljoen) aan klantenfondsen voor online gokken. Het besluit luidt als volgt:

“De beklaagde pleegde een frauduleus plan met betrekking tot effecten door tegen klanten te liegen over een handelsplatform voor crypto-activa dat de beklaagde beweerde te exploiteren en door ongeveer $13 miljoen aan klantactiva voor hun eigen doeleinden te gebruiken.”

In het onderzoek van de commissie vonden toezichthouders ‘sterke’ indicatoren dat Smillie met geld van klanten gokte en hun geld van de beurs doorsluisde naar goksites FortuneJack en CloudBet. Het gaat verder met:

“Naarmate er meer Bitcoin vanuit ezBtc naar Smillie’s Exchange Accounts kwam, werden er meer Bitcoins van Smillie’s Exchange Accounts naar de goksites gestuurd. Dit is een sterke indicatie dat Smillie geld van ezBtc heeft gebruikt om zijn rekeningen bij die goksites te financieren.”

De toezichthouder zegt dat de gokrekeningen waaraan de cryptofondsen waren gekoppeld, eigendom waren van een ezBtc-medewerker of van Smillie zelf. Het sluit af met:

“Het merendeel van de overdrachten van ezBtc naar CloudBet vond plaats naar CloudBet-accounts van Smillie of een insider van ezBtc. Meer dan 21,3% van de bitcoin-overdrachten van ezBtc naar CloudBet werd gedaan naar CloudBet-stortingsadressen die ook bitcoin ontvingen van Smillie’s rekeningen bij Poloniex, Binance en Kraken.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!