Mede-oprichter OpenAI verlaat bedrijf voor concurrent Anthropic

John Schulman, mede-oprichter van OpenAI en een belangrijke figuur in de ontwikkeling van ChatGPT, heeft zojuist OpenAI verlaten en is overgestapt naar het concurrerende bedrijf Anthropic. Bij Anthropic zal Schulman deel uitmaken van een onderzoeksteam dat zich bezighoudt met de afstemming van AI om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentiesystemen in lijn blijven met menselijke waarden.

Volgens Schulman was zijn vertrek niet het gevolg van een gebrek aan steun bij OpenAI. In een memo aan zijn collega’s over zijn beslissing, verklaarde hij dat hij OpenAI verliet om zich meer te richten op het afstemmen van AI. Ook wilde hij een nieuw hoofdstuk in zijn carrière beginnen waarin hij samen met gelijkgestemde mensen technisch werk kon verrichten.

OpenAI’s uitdagingen

OpenAI staat voor veranderingen in het leiderschap en wordt kritisch onderzocht door de industrie. Het vertrek van Schulman valt samen met zowel groei als onrust binnen OpenAI. In november vorig jaar werd CEO Sam Altman kort ontslagen uit zijn functie, om vijf dagen later terug te keren onder druk van het personeel nadat de meeste bestuurders betrokken bij zijn ontslag waren vervangen.

Ondertussen hebben wetgevers en leiders uit de industrie de aandacht voor OpenAI vergroot vanwege hun snelle onderzoeksontwikkelingen, waarvan critici waarschuwen dat deze op termijn onvoorziene risico’s kunnen opleveren.

AI-markt blijft groeien, ondanks hindernissen

De financiële cijfers geven echter, ondanks de juridische onzekerheid, een zeer positief beeld weer over de AI-markt. Volgens de dealdatabase van GlobalData bedroeg de waarde van wereldwijde AI-deals dit jaar 331 miljard dollar, vergeleken met 211 miljard dollar vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2023 was er een recordinvestering in de sector van 119 miljard dollar op kwartaalbasis. In het derde kwartaal daalden deze cijfers echter aanzienlijk tot 68 miljard dollar.

Ook voorspellen mondiale gegevens dat de totale markt, ondanks dergelijke schommelingen, in 2030 nog steeds een waarde van 908,7 miljard dollar zal bereiken. Dit toont aan dat er nog steeds veel belangstelling is voor innovatieve investeringen, terwijl OpenAI en soortgelijke bedrijven hun producten blijven verbeteren om ervoor te zorgen dat ethiek centraal blijft staan voor alle betrokken partijen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!