Contant geld blijft koning onder terroristische groepen, terwijl crypto-gebruik stijgt

De regering van Singapore merkt in een nieuw rapport op dat contant geld, en niet crypto, de “overheersende” financieringsmethode voor terroristische groeperingen blijft.

De Singaporese regering merkt verder op dat islamistisch terrorisme, met name groepen die banden hebben met de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS), “in de voorhoede blijft van het mondiale terrorismedreigingslandschap.” Dit terwijl Al-Qaida nu slechts een “sluimerende bedreiging” voor de veiligheid van het land vormt.

De regering zegt dat de meeste aan ISIS gelieerde groepen financieel onafhankelijk zijn en dat sommigen afhankelijk zijn van sociale media om geld bijeen te brengen. Het beschrijft het als volgt:

“Hoewel er steeds meer gebruik wordt gemaakt van cryptocurrencies, blijven de belangrijkste middelen voor financiële transacties door ISIS en zijn dochterondernemingen geldkoeriers en informele systemen voor waardeoverdracht (hawala). Via financiële instellingen, gelddienstbedrijven en geldkoeriers in de buurlanden vloeien er fondsen naar ISIS-strijders en hun families in Syrische detentiecentra of kampen.”

Het rapport citeerde de Amerikaanse autoriteiten, die eerder dit jaar opmerkten dat ISIS tot 20.000 dollar per maand overmaakte aan personen in het detentiekamp Al-Hol via tussenpersonen in Turkije, met behulp van het hawala-systeem, apps voor geldoverdracht en crypto.

Hawala is een informeel geldoverdrachtnetwerk dat vertrouwt op vertrouwen in plaats van op het daadwerkelijke verkeer van contant geld. Het wordt vooral geassocieerd met de islamitische gemeenschap.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!