HSBC Australië blokkeert alle betalingen aan cryptobeurzen

De Australische tak van de internationale bank HSBC heeft bekendgemaakt dat zij vanaf 24 juli betalingen van klanten aan cryptobeurzen gaat blokkeren. Daarmee is HSBC de nieuwste grote bank die afstand neemt van de cryptosector, vanwege zorgen over oplichting.

De bank zei wel dat klanten nog steeds de mogelijkheid hebben om geld van cryptobeurzen op hun rekeningen te ontvangen. Het gaf het volgende aan in een e-mail aan haar klanten waarin de nieuwe veiligheidsmaatregelen werden uitgelegd:

“Vanaf 24 juli 2024 zal HSBC betalingen van bankrekeningen en creditcards waarvan wij redelijkerwijs vermoeden dat deze worden gedaan aan cryptobeurzen, blokkeren voor uw bescherming. Als u betalingen wilt doen aan cryptobeurzen, moet u alternatieve regelingen treffen.”

De e-mail van HSBC aan klanten. Bron: HSBC

De Australische bank verwees ter ondersteuning van haar besluit naar gegevens van de Australische toezichthouder op concurrentie en consumentenbescherming. Hieruit blijkt dat Australiërs in 2023 tot $171 miljoen aan verliezen leden door cryptogerelateerde beleggingsfraude. In 2022 waren de verliezen ook aanzienlijk, met een totaal van $242,5 miljoen Australische dollar, wat neerkomt op iets meer dan $150 miljoen Amerikaanse dollar.

De bank legde verder niet uit over welke cryptobeurzen onder de beperkingen zouden vallen. HSBC benadrukte wel dat de veiligheid van het geld van het klantgeld voorop staat en verontschuldigde zich voor deze verandering.

HSBC niet de enige bank die cryptobetalingen beperkt

De maatregel van HSBC komt iets meer dan een jaar nadat de vier grootste Australische banken, Commonwealth Bank, National Australia Bank (NAB), Westpac en Australia and New Zealand Banking Group soortgelijke maatregelen hebben ondernomen om betalingen aan cryptobeurzen te beperken.