Rusland: Digitale roebel zal pas in 2026 grensoverschrijdend zijn

Eerder deze maand kondigde de bank van Rusland aan dat ze vanaf 1 september de pilot zouden uitbreiden, waarbij ongeveer 20 extra banken en 9.000 burgers zouden deelnemen. In december vorig jaar zei minister van Financiën Anton Siluanov echter dat “in 2024 alle Russen de mogelijkheid zouden hebben” om digitale roebel-wallets te gebruiken “voor betalingen.”

Aan het einde van 2023 voorspelden Russische experts bovendien dat 2024 een “groot jaar” zou worden voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende central bank digital currency (CBDC’s). Hoewel deze verwachtingen nu onwaarschijnlijk lijken, wil Poetin de vooruitgang versnellen.

Deze maand benadrukte hij de noodzaak om “digitale activa te gebruiken, zowel binnen het land als in relaties met buitenlandse partners.” Poetin verklaarde dat de Centrale Bank de “digitale roebel breder moet inzetten in de economie van het land” en voegde eraan toe:

“Het is tijd om de volgende stap te zetten. We moeten de digitale roebel breder en grootschaliger implementeren in de economie en de financiële sector.”

Ondertussen zei Aksakov:

“Ik denk dat het een paar jaar zal duren voordat we de CBDC kunnen gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen. Eerst moeten we in Rusland wederzijdse afrekeningen opzetten. Ik denk dat 2025 gebruikt moet worden om de digitale roebel nationaal te adopteren. In 2026 zou de adoptie door het hele land mogelijk moeten zijn.”

De Russische wetgever benadrukte dat dit “geleidelijk” moet gebeuren “om de risico’s te minimaliseren” die verbonden zijn aan een “nieuwe functie” in het leven van de Russen. De overheid meldt dat pilotdeelnemers tot nu toe meer dan 30.000 transacties hebben uitgevoerd met de digitale roebel.

Moskou meldt dat burgers sinds 1 juli de CBDC hebben gebruikt voor “meer dan 27.000 peer-to-peer overboekingen.” Daarnaast hebben deelnemers de digitale roebel gebruikt voor “meer dan 7.000 betalingen voor goederen en diensten.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!