Amerikaanse staten uiten kritiek op SEC in amicus-brief

Een amicus-brief, ingediend door de procureur-generaal van Iowa, Brenna Bird, stelt dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) haar bevoegdheden overschrijdt bij het reguleren van de cryptomarkt.

Deze brief, ondersteund door Arkansas, Indiana, Kansas, Montana, Nebraska en Oklahoma, betoogt dat de SEC’s “machtsgreep” innovatie binnen de sector verstikt. Er wordt gewaarschuwd dat de aanpak van de toezichthouder staatswetten kan ondermijnen die cruciaal zijn voor het bieden van adequate bescherming. Procureur-generaal Bird verklaarde in een persbericht:

“De SEC onder het bestuur van Biden probeert te verhinderen dat staten zoals Iowa hun werk doen om criminelen aan te pakken en gezinnen te beschermen tegen de gevaren van crypto-valuta-fraude.”

De coalitie bracht grondwettelijke kwesties naar voren, verwijzend naar de Major Questions Doctrine en federalistische principes. Zij stellen dat het reguleren van een industrie ter waarde van meerdere triljoenen dollars zoals de crypto-valuta expliciete toestemming van het Congres vereist, wat volgens hen ontbreekt bij de SEC.

“De poging van de SEC om crypto-valuta te reguleren zonder de juiste goedkeuring van het Congres vormt een directe bedreiging voor de staatsautoriteit en de veiligheid van consumenten,” aldus de brief.

Volgens de coalitie schendt de huidige aanpak van de SEC, die via handhavingsmaatregelen reguleert in plaats van juiste wetgevende kaders te ontwikkelen, de Administrative Procedure Act (APA). De brief bekritiseerde ook de geschiedenis van de SEC met handhavingsmaatregelen tegen crypto-valutabedrijven, met een verwijzing naar de zaak SEC tegen SafeMoon LLC.

In deze zaak classificeerde de SEC de token van SafeMoon als een effect op basis van prijsschommelingen. De coalitie waarschuwde dat deze norm de SEC zou kunnen toestaan om elk goed waarvan de waarde verandert te reguleren, niet alleen crypto-valuta.

“De SEC onder het bestuur van Biden probeert haar macht te misbruiken en zichzelf aan te stellen als regelgever van crypto-valuta, terwijl ze staatswetten voor consumentenbescherming omzeilt,” aldus de brief. Daarnaast werd de classificatie van verschillende crypto-valuta’s als effecten door de SEC bekritiseerd.

De indiening beweert dat de meeste cryptovaluta’s niet voldoen aan de criteria van een investeringscontract zoals gedefinieerd door de Howey-test van het Hooggerechtshof, die vereist dat er sprake is van een investering in een gemeenschappelijke onderneming met winsten afkomstig uit de inspanningen van anderen.

“Deze machtsgreep zal ook de vrije markt schaden en de SEC in staat stellen de controle over de crypto-valutamarkt over te nemen zonder verantwoording af te leggen,” voegde Bird toe. Op het moment van publicatie had de SEC nog niet gereageerd op de brief.

In februari 2024 sloot procureur-generaal Bird zich aan bij andere staten in de bewering dat de SEC haar bevoegdheden had overschreden in de zaak tegen Kraken. De gezamenlijke verklaring riep ook de rechtbank op om de effectenclaims van de SEC af te wijzen.

“De rechtbank zou moeten afzien van het categoriseren van crypto-activa als effecten zonder een investeringscontract. De uitoefening van deze niet-gedelegeerde bevoegdheid door de SEC brengt staatsconsumenten in gevaar door staatswetten te vervangen die beter zijn afgestemd op de specifieke risico’s van niet-effectenproducten.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!