WazirX lanceert beloningsprogramma om gestolen activa terug te vorderen

Naar aanleiding van een ernstige cyberaanval heeft WazirX, een van de toonaangevende cryptocurrencybeurzen in India, de lancering van een beloningsprogramma aangekondigd om gestolen activa te bevriezen en te herstellen.

In een bericht op X heeft WazirX verschillende onmiddellijke acties beschreven die de beurs heeft ondernomen als reactie op de cyberaanval. De beurs heeft een politieklacht ingediend en het incident gemeld bij de Financial Intelligence Unit (FIU) en CERT-In.

Verder heeft Nischal Shetty, mede-oprichter van WazirX, apart gepost dat de beurs contact opneemt met meer dan 500 beurzen om de geïdentificeerde adressen te blokkeren die geassocieerd worden met de gestolen fondsen. De samenwerking van deze beurzen is cruciaal aangezien de gestolen activa door verschillende platformen bewegen.

WazirX zoekt hulp van experts

Volgens Shetty bereidt het WazirX-team een beloningsprogramma voor om individuen en entiteiten te stimuleren om te helpen bij het bevriezen of terugvorderen van de gestolen activa. Dit programma maakt deel uit van hun strategie om hun inspanningen in het traceren van de gestolen fondsen te verbeteren.

Het team is ook in gesprek met verschillende expertgroepen die gespecialiseerd zijn in het volgen van cryptocurrencytransacties. Deze experts zullen continue monitoring en ondersteuning bieden in het herstelproces.

WazirX heeft zijn dankbaarheid uitgesproken voor de steun vanuit het bredere Web3-ecosysteem. De beurs benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke inspanning om de kwestie op te lossen en de ethos van Web3-gemeenschappen te behouden.

Shetty merkte op dat het team momenteel gegevens analyseert om de omvang van de schade veroorzaakt door de aanval te begrijpen. Deze analyse is cruciaal voor het formuleren van een effectief herstelplan en om ervoor te zorgen dat alle mogelijke maatregelen worden genomen om de impact op klantfondsen aan te pakken.

Samenwerking met wetshandhaving en forensische experts

Naast hun interne inspanningen werkt WazirX samen met forensische experts en wetshandhavingsinstanties om de daders te identificeren en te arresteren. Deze samenwerking heeft als doel om ervoor te zorgen dat de daders voor het gerecht worden gebracht en dat de gestolen activa zoveel mogelijk worden teruggevorderd.

De inbreuk op WazirX resulteerde in een aanzienlijk verlies van ongeveer $235 miljoen, waarmee het de op een na grootste hack van een gecentraliseerde beurs in recente tijden is, alleen overtroffen door de exploit van DMM op 31 mei, waarbij een verlies van $305 miljoen werd geleden.

Crypto-onderzoeker ZachXBT onthulde in een Telegram-post op het kanaal “Investigations by ZachXBT” dat de vermeende hoofdaanvaller nog steeds meer dan $104 miljoen aan fondsen in zijn portemonnee heeft, die nog niet zijn geliquideerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!