Bitcoin mining wetsvoorstel vordert in Rusland en gaat naar de doema

Het Comité voor Financiële Markten van de Russische Staatsdoema heeft de lagere Kamer aanbevolen om een wetsvoorstel goed te keuren dat de activiteiten rondom het minen van Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta reguleert, zoals onlangs gerapporteerd door het Russische persbureau TASS. De Staatsdoema zal dit voorstel bespreken tijdens de zitting op 23 juli.

Dit wetsvoorstel, ingediend door afgevaardigde Anatoly Aksakov, wil een duidelijk juridisch kader creëren voor crypto-mining, wat nu in Rusland in een juridische grijze zone valt. Het voorstel biedt richtlijnen voor bedrijven en particulieren die zich bezighouden met het minen van crypto-valuta.

Het wetsvoorstel stelt dat de Russische regering, samen met de Bank van Rusland, regels zal opstellen voor individuen en bedrijven die aan crypto-mining doen, inclusief deelnemers aan mining pools. Het Ministerie van Digitale Ontwikkeling zal toezien op de naleving van deze regels.

Volgens het voorstel mogen alleen geregistreerde Russische bedrijven en zelfstandige ondernemers crypto-valuta minen. Particulieren mogen dit ook doen, maar binnen bepaalde limieten voor energieverbruik. De regering zal de procedure vaststellen voor het bijhouden van een register van deze miningactiviteiten.

Daarnaast zal het wetsvoorstel maatregelen bevatten om de circulatie van digitale valuta te controleren en te voorkomen dat deze wordt gebruikt voor witwassen, terrorismefinanciering of andere criminele activiteiten. De regering kan ook beperkingen opleggen aan mining in specifieke gebieden.

Het voorstel verbiedt advertenties en het verspreiden van crypto-valuta. Miners moeten hun activiteiten rapporteren en adresgegevens verstrekken aan een aangewezen overheidsinstantie. Ze mogen hun miningactiviteiten niet combineren met activiteiten gerelateerd aan elektriciteitsproductie.

Deze stappen van Rusland op het gebied van crypto-regulering komen te midden van de aanhoudende sancties na de invasie van Oekraïne. De autoriteiten zoeken naar manieren om de internationale betalingsmogelijkheden van het land te verbeteren en de afhankelijkheid van westerse financiële systemen te verminderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!