Watermerken als redmiddel tegen AI deepfakes

Een groep Amerikaanse senatoren heeft het “Content Origin Protection and Integrity from Edited and Deepfake Media Act” (COPIED) voorgesteld, een historische actie om het groeiende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) deepfakes tegen te gaan.

Onder leiding van senatoren Maria Cantwell (D-WA), Marsha Blackburn (R-TN) en Martin Heinrich (D-NM), beoogt deze voorgestelde wet een consistente aanpak te creëren voor het voorzien van AI-gegenereerd materiaal van watermerken, waardoor een sterke verdediging van digitale authenticiteit wordt geboden.

Deepfake: Een streven naar transparantie in het digitale tijdperk

Door van aanbieders van kunstmatige intelligentiediensten—including giganten zoals OpenAI—te eisen dat ze machine leesbare oorsprongsinformatie in het materiaal dat ze produceren embedden, staat de COPIED-wet op het punt de cryptocurrency- en digitale terreinen te transformeren.

AI

Deze maatregel is essentieel voor “dringend noodzakelijke transparantie” en zorgt ervoor dat makers het eigendom van hun werk behouden, zelfs nu kunstmatige intelligentie de industrie begint te domineren, aldus Cantwell.

Zoals velen heeft Blackburn de kritieke noodzaak uitgesproken om het publiek te beschermen tegen de gevaren van deepfakes.

“Kunstmatige intelligentie heeft kwaad willenden de macht gegeven om deepfakes van elke persoon te maken, zelfs van degenen in de creatieve gemeenschap, hun beeld zonder hun medeweten te kopiëren en te profiteren van vervalst materiaal,” zei Blackburn

CRYPTOCAP

De voorgestelde wetgeving is bedoeld om dit immorele gedrag te ontmoedigen door het moeilijker te maken om dergelijk materiaal te exploiteren zonder dat het wordt ontdekt.

FTC om strikte richtlijnen te implementeren

Het handhavingsmechanisme van de COPIED Act is fundamenteel en geeft de Federal Trade Commission (FTC) de leiding. Zoals bij alle overtredingen onder de FTC Act, zal de FTC verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving en het behandelen van overtredingen als oneerlijke of misleidende activiteiten.

De goedkeuring van deze regelgeving komt op een moment dat discussies over de morele implicaties van kunstmatige intelligentie steeds vaker voorkomen.

Een duidelijk teken van de bezorgdheid van mensen over het vermogen van de technologie om enorme hoeveelheden gegevens van internet te verzamelen, is het feit dat Microsoft zich heeft teruggetrokken uit zijn positie in de raad van bestuur van OpenAI.

Reactie van de industrie en toekomstige visie

Hoewel de digitale en creatieve sectoren verschillende meningen hebben laten zien over de COPIED Act, erkennen veel belanghebbenden de noodzaak van dergelijke regels.

Benadrukkend het belang van grondige preventieve maatregelen, is Michael Marcotte, de oprichter van het National Cybersecurity Center (NCC), een sterke criticus van internetbedrijven zoals Google omdat ze niet genoeg doen om deepfake-fraude te stoppen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!