Terwijl de eerste deadline voor het voldoen aan de nieuwe regels onder de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) van de Europese Unie nadert, worden steeds meer opvallende zetten gedaan om juridische conflicten te voorkomen.
Op 26 juni kondigde Bitstamp de schrapping aan van de aan de euro gekoppelde stablecoin van Tether, EURT, om aan de nieuwe regels te voldoen. De beurs was één van de eersten die de munt in 2021 op de besloot te noteren. In dezelfde geest heeft Uphold onlangs zijn Europese gebruikers laten weten dat zes populaire stablecoins niet langer op zijn platform zouden worden ondersteund.
Binance heeft ook zijn stablecoin-strategie vernieuwd. De beurs classificeert stablecoins nu in ‘gereguleerde’ en ‘niet-geautoriseerde’ munten op basis van hun naleving van de nieuwe regelgeving. Munten met het label ‘niet-geautoriseerd’ zullen op het platform beschikbaar zijn in een ‘sell-only’-modus, aldus Binance, eraan toevoegend dat slechts een paar stablecoins momenteel aan de MiCA-vereisten zouden voldoen.
30 juni is de start van fase één
De MiCA-regelgeving zal in twee fasen worden geïmplementeerd, te beginnen op 30 juni 2024, en volledig van kracht worden op 30 december 2024. Het raamwerk classificeert cryptocurrencies in drie hoofdcategorieën:
- Tokens voor elektronisch geld
- Tokens met betrekking tot activa
- Andere crypto-activa, zoals gebruiktokens.
Volgens de verordening worden stablecoins beschouwd als een zorg voor de monetaire soevereiniteit en financiële stabiliteit. Momenteel hebben stablecoins een marktkapitalisatie van meer dan $163 miljard. Zo beschreef Olivier Carré, plaatsvervangend managing partner bij PwC Luxembourg, het als volgt:
“Met duidelijke regels en richtlijnen zal de verordening de investeerders de nodige bescherming bieden en tegelijkertijd bijdragen aan de financiële stabiliteit en marktintegriteit in de hele EU.”
Niet iedereen is het er mee eens
Sommige cryptobedrijven hebben echter kritiek geuit op de Europese regelgeving. “Er zijn maar heel weinig banken die dit soort zaken in Europa accepteren. Het is al heel moeilijk om er maar één te bemachtigen!” zei Paolo Ardoino, CEO van Tether, tijdens een interview in mei, verwijzend naar de stablecoin-reservevereisten van 60% aan contante stortingen bij verschillende banken.
Interessant genoeg blijkt uit een recent rapport dat slechts 9 procent van de 68 ondervraagde cryptocurrency-bedrijven volledig voldoet aan de MiCA-vereisten, terwijl nog eens 25 procent met de voorbereidingen moet beginnen.