Venezuela gebruikt Tether (USDT) om sancties te omzeilen

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA plant het gebruik van digitale valuta en stablecoins zoals Tether (USDT) te vergroten bij de export van ruwe olie en brandstof. Dit naar aanleiding van hernieuwde Amerikaanse oliesancties, zoals gemeld door Reuters op maandag 22 april.

Vorige week kondigde de regering van Biden aan dat ze de vergunning die de oliesancties tegen Venezuela zou versoepelen, niet zal verlengen. Dit komt doordat president Nicolas Maduro zijn beloften na een verkiezingsakkoord niet is nagekomen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft klanten en leveranciers van PDVSA de tijd gegeven om hun transacties tot 31 mei af te bouwen.

Deze sanctie zal een grote impact hebben op Venezuela, omdat het moeilijker zal worden om olie te exporteren. Bedrijven zullen namelijk moeten wachten op individuele Amerikaanse vergunningen om zaken te doen met Venezuela.

PDVSA gebruikt sinds vorig jaar Tether USDT

Bronnen vertelden Reuters dat PDVSA’s overstap richting USDT bedoeld is om het risico op het bevriezen van de verkoopopbrengsten van olie op buitenlandse bankrekeningen te verkleinen. Naar verluidt heeft het bedrijf sinds vorig jaar zijn olieverkoop verschoven naar USDT. De waarde van USDT is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wat stabiliteit garandeert.

De drang van Venezuela naar digitale valuta gaat verder dan alleen het accepteren van Tether voor de verkoop van olie. De Venezolaanse oliemaatschappij vraagt ​​nieuwe klanten om een ​​digitale portemonnee met crypto te hebben. Venezuela heeft deze verplichting afgedwongen en uitgebreid tot een aantal bestaande contracten waarvoor niet eerder het gebruik van USDT werd gespecificeerd. Dit suggereert een bredere strategische verschuiving naar digitale valuta in de oliehandel.

Volgens het rapport had PDVSA tegen het einde van het eerste kwartaal van 2024 al verschillende oliedeals waarbij er een vooruitbetaling in USDT werd vereist.

De Venezolaanse olieminister Pedro Tellechea vertelde aan Reuters dat ze voor sommige oliecontracten digitale valuta overwegen als de voorkeursbetaalmethode. “We hebben verschillende valuta’s, afhankelijk van wat er in de contracten staat”, zei hij .

Deze verandering heeft echter zijn uitdagingen. Het gebruik van USDT voor grote transacties zoals olieverkoop is nog steeds zeldzaam en stuit op scepsis binnen handelssectoren. PDVSA en haar handelspartners vertrouwen dan ook op een samenwerking met een tussenpersoon.

“De USDT-transacties die PVDSA eist komen langs geen enkele compliance afdeling van een handelaar. De enige manier om het te laten werken is door te werken met een tussenpersoon,” zei een oliehandelaar.