Roman Storm, de medeoprichter van Tornado Cash, heeft een verzoek ingediend om de aanklachten die door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ), Zuidelijk District van New York, tegen hem zijn ingediend, te laten seponeren.
In een petitie die op 29 maart is ingediend, hebben de advocaten van Storm verschillende argumenten gepresenteerd om de vrijheid van hun cliënt te waarborgen, waaronder het beroep op de bescherming van het Eerste Amendement.
Advocaten van Storm noemen DOJ-aanklachten “fataal gebrekkig”
Op 23 augustus 2023 hebben de Amerikaanse staatsadvocaat voor het Zuidelijk District van New York, Merrick B. Garland, en belangrijke medewerkers van het DOJ en het Federal Bureau of Investigation (FBI) een aanklacht ingediend tegen Storm en Roman Semenov, twee van de medeoprichters van het populaire cryptomixer-platform Tornado Cash.
Het DOJ beweerde dat beide individuen werden aangeklaagd voor hun vermeende rol in de “creatie, exploitatie en promotie” van Tornado Cash, dat naar verluidt heeft gefunctioneerd als een platform voor het witwassen van meer dan $1 miljard, inclusief honderden miljoenen dollars voor beruchte Noord-Koreaanse hackers bekend als de Lazarus Groep.
In hun aanklacht beschuldigde het DOJ beide beklaagden van één aanklacht wegens samenzwering tot witwassen, één aanklacht wegens samenzwering tot schending van de International Economic Emergency Powers Acts (IEEPA), en één aanklacht wegens samenzwering tot exploitatie van een niet-vergunde geldtransmissiebedrijf.
Na een analyse van deze beschuldigingen hebben de advocaten van Storm, die inmiddels is gearresteerd, de petitie van het DOJ beschreven als “fataal gebrekkig” en streven zij naar een totale seponering van alle beschuldigingen. De verdediging begint met het argument dat Tornado Cash niet kan worden geclassificeerd als een “geldtransmissiebedrijf”, omdat het platform geen kosten in rekening bracht voor zijn diensten en gebruikers in staat stelde totale controle te behouden over hun digitale activa bij elke transactie.
Bovendien hebben de advocaten van Storm ook benadrukt dat de beschuldiging van samenzwering tot witwassen ongegrond is, aangezien de beklaagde nooit de intentie had om dergelijke criminele activiteiten te verrichten met behulp van Tornado Cash. Er bestond evenmin een overeenkomst met een partij of entiteit die het cryptomixer-platform voor illegale doeleinden heeft gebruikt.
Verder daagt het verzoek de beweerde samenzwering uit om opzettelijk de IEEPA te schenden door te stellen dat Storm’s betrokkenheid bij de oprichting van Tornado Cash een uiting is van zijn rechten onder het Eerste Amendement. De verdediging betoogt dat het schrijven van computercodes om informatie over te brengen wordt beschouwd als een vorm van spraak, die valt onder de bescherming van het Eerste Amendement volgens Amerikaanse wetten.
De crypto-gemeenschap toont solidariteit
Roman Storm en andere ontwikkelaars van het project, inclusief Alexey Pertsev die momenteel in Nederland wordt berecht voor soortgelijke aantijgingen, hebben veel aandacht gekregen. Sommige crypto-enthousiastelingen betogen dat ontwikkelaars niet aansprakelijk zouden moeten zijn voor hoe individuen hun projecten gebruiken.
Prominente supporters van de Tornado Cash medeoprichters zijn geïdentificeerd, waaronder Ethereum-ontwikkelaar Preston Van Loon en de Blockchain Association in Washington. Het is waarschijnlijk dat de uitkomst van deze zaken aanzienlijke invloed zal hebben op de toekomst van blockchain-technologie. Potentiële overwinningen voor de overheid zouden ontwikkelaars kunnen ontmoedigen om deel te nemen aan het crypto-ecosysteem.