Bitcoin ETF-aanbieders hebben nu $4 miljard aan activa onder beheer

De tot nu toe goedgekeurde spot Bitcoin ETF’s houden momenteel in totaal 95.000 Bitcoin aan en hebben activa onder beheer (AUM) ter waarde van $4 miljard. Volgens gegevens onthuld door Eric Balchunas, een senior ETF-analist bij Bloomberg, zijn de onlangs gelanceerde negen ETF-producten er tevens in geslaagd de kapitaaluitstroom van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) van $590 miljoen te overtreffen door een instroom van $623 miljoen te realiseren.

Wat dit betreft is het beheerd vermogen van GBTC in zes dagen tijd met $2,8 miljard gedaald. Van de negen ETF’s vielen Fidelity’s (FBTC) en BlackRock’s iShares (IBIT) tevens op, met beide een instroom van ruim $1,2 miljard tijdens de zesdaagse handelsperiode. Hoewel het ETF-product van Fidelity een iets hogere instroom kende, heeft het ETF-product van BlackRock nu meer activa onder beheer, met $1,4 miljard vergeleken met de ongeveer $1,3 miljard van Fidelity.

Het ETF-product (BTCO) van Invesco staat op de derde plaats op deze lijst en blijft een gestage groei handhaven. BTCO beleefde zijn beste dag op 19 januari met een instroom van ruim $63 miljoen, maar het totale beheerd vermogen kwam niet boven de grens van $200 miljoen. Ook het ETF-product (HODL) van VanEck beleefde zijn belangrijkste dag in termen van instroom, waardoor het totale beheerd vermogen boven de 100 miljoen dollar uitkwam.

Met deze ontwikkelingen hebben beleggers, volgens gegevens van het X-account CC15Capital op 17 januari, op de vijfde handelsdag een nettowaarde van $440 miljoen aan Bitcoin aan hun activa toegevoegd.

Het ETF-product van BlackRock blijft de race leiden met een waarde van ongeveer $358 miljoen, wat neerkomt op ongeveer 8.700 Bitcoin. Uit de gegevens blijkt dat de negen ETF-producten, exclusief Grayscale, sinds hun oprichting ongeveer 68.500 Bitcoin hebben gekocht met een waarde van ongeveer $2,8 miljard.

Ondertussen deelde Balchunas op 18 januari gegevens waaruit bleek dat het dagelijkse handelsvolume op de vijfde handelsdag met 34% was gestegen voor de nieuwe spot Bitcoin ETF-producten, die hij de Newborn Nine noemt, exclusief GBTC. Deze gegevens suggereren dat de uitverkoop aan de GBTC-kant de interesse van beleggers in de ETF-ruimte niet heeft beïnvloed.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!