Europese Unie wetgevers willen dat het 27-landenblok het voortouw neemt bij het vormgeven van de metaverse om technologische afhankelijkheden van andere landen te verminderen en EU-bedrijven te ondersteunen. De oproep maakte deel uit van een rapport van de Commissie interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement over de kansen, risico’s en beleidsimplicaties van virtuele werelden.
De metaverse is een verzameling virtuele werelden die een denkbeeldige toekomstige internet vormen dat een gedeelde, interactieve en potentieel meeslepende digitale omgeving is. De commissie keurde het rapport goed op dinsdag met 31 stemmen voor en twee tegen.
Het werk van de commissie volgt op de plannen van de Europese Commissie voor de metaverse die in juli zijn gepubliceerd. Het uitvoerend orgaan van de EU stelde geen wetten voor om de virtuele werelden te reguleren, maar zei dat toezicht op de metaverse nieuwe normen en wereldwijd bestuur vereist. De strategie van de commissie voor Web4 en de metaverse definieert virtuele werelden als “persistente, meeslepende omgevingen gebaseerd op 3D- en extended reality (XR)-technologieën.”
Het rapport van de commissie merkt op dat tot nu toe metaverse-projecten zijn ontwikkeld door “een paar bedrijven buiten de EU, die over de nodige middelen en financiële mogelijkheden beschikken” en roept op dat de EU in plaats daarvan een leidende rol op zich neemt. “Europa kan zich niet veroorloven achter te blijven in de volgende digitale revolutie, noch kunnen we fouten uit het verleden herhalen,” zei Pablo Arias Echeverría, de rapporteur die het initiatief door het parlement loodst.
“Terwijl we de stap zetten naar Web 4.0 met de ontwikkeling van virtuele werelden, moeten we een basis leggen, geworteld in sterke EU-digitale regels, leidende principes en waarden. Europa moet deze overgang leiden en burgers centraal stellen in onze digitale toekomst!”
De wetgevers roepen op tot “het bevorderen van een gelijk speelveld om Europese bedrijven te versterken” en het creëren van een geschikt beleidskader dat andere landen betrekt.