Elon Musk, de eigenaar van de X-app, heeft publiekelijk de Wikimedia Foundation onder vuur genomen en zijn ruim 160 miljoen volgers gevraagd of ze zich ooit hebben afgevraagd waarom het bedrijf achter het encyclopedie-achtige Wikipedia zoveel geld wil.
Wikipedia vraagt om donaties
Er waren enkele onbevestigde geruchten dat Wikipedia donaties van zijn gebruikers zocht. Verschillende entiteiten vreesden dat het bedrijf op de rand van financieel onheil stond. Later werd uitgelegd dat het bericht was opgesteld door de non-profitorganisatie Wikimedia Foundation. Destijds beweerde deze non-profitorganisatie alleen al in het fiscale jaar 2022 $165,2 miljoen te hebben ingezameld via ruim 13 miljoen donaties. Het verzoek luidt als volgt:
“Als u het dit jaar gemakkelijk kunt betalen, sluit u dan aan bij de lezers die doneren.”
In zijn recente post legde Musk uit dat Wikipedia niet zoveel geld nodig heeft om zijn activiteiten uit te voeren, waarbij hij aanhaalde dat “Je letterlijk een kopie van de hele tekst op je telefoon kunt passen!”
Daarom verzocht hij de Wikimedia Foundation om uitleg te geven aan haar nieuwsgierige lezers die nieuwsgierig zijn naar waar het geld voor bedoeld is.
Elon Musk tipte Wikipedia is niet te koop
Voor een zakenman die zich meer richt op de ontwikkeling van elektrische voertuigen en ruimteverkenningstechnologieën, is Musk, als het gaat om het bespreken van de activiteiten van mediakanalen, een van de meest controversiële individuen met een zeer uitgesproken standpunt. Hij deed het met Twitter, voordat hij het bedrijf overnam en het omdoopte tot de X-app.
Een van de vele redenen die hij aanvoerde voor de overname van het bedrijf in een bod van $44 miljard is de bewering dat hij zich verveelde door de manier waarop het bedrijf werd geleid. In zijn controversiële aard suggereerde hij dat hij de ‘vuurspuwende draak’ was die Twitter nodig had, in plaats van Parag Agrawal, de toenmalige CEO van Twitter.
Zijn overname van de X-app begon met het bezitten van slechts een paar aandelen, ongeveer 9,2%, van het bedrijf, waarna hij werd uitgenodigd om toe te treden tot de raad van bestuur. In plaats van lid te worden van de raad van bestuur, kocht hij het hele bedrijf en werd CEO voordat hij Linda Yacarrino benoemde om het van hem over te nemen.
Uit angst dat hij hetzelfde zou proberen te doen als met Twitter, heeft oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, duidelijk verklaard dat het bedrijf niet te koop is.