Ethereum-oprichter pleit voor meer privacy en decentralisatie

De bekende medeoprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft onlangs aangegeven dat hij van mening is dat privacy en decentralisatie belangrijke prioriteiten moeten zijn voor het blockchain-netwerk in de toekomst.

Tijdens zijn recente optreden in Praag waarschuwde Buterin dat gecentraliseerde entiteiten zoals bewaarbeurzen “kwetsbaar” zijn en gehackt kunnen worden. Gebruikers zouden direct op het Ethereum-blockchain hun transacties moeten kunnen uitvoeren, betoogt hij. Hij zei het volgende tegen CNBC:

“We hebben nodig dat de ervaring on-chain daadwerkelijk goed is voor gewone mensen om te gebruiken. […] We hebben nodig dat het daadwerkelijk mogelijk is om Ethereum-betalingen te doen op een manier waarbij de transactiekosten minder dan vijf cent bedragen.”

Buterin gelooft dat Ethereum zijn grootste nut kan realiseren in opkomende economieën door betalingen, spaargeld en toegang tot de wereldwijde economie mogelijk te maken. Hij zei dat de adoptie van crypto al verspreid is in landen zoals Argentinië.

Hij waarschuwde echter dat gecentraliseerde actoren zoals Binance nog steeds de crypto-gebruik in veel ontwikkelingslanden domineren. Buterin stelde dan ook dat Ethereum meer gedecentraliseerd en veilig moet worden voor gewone gebruikers.

“Mensen moeten daadwerkelijk beveiligde portefeuilles hebben, waarbij ze niet alles verliezen als ze de sleutels kwijtraken.”

Buterin pleitte ook voor meer privacytechnologie, zoals implementaties van zero-knowledge proofs. Hij betoogde dat de overgang van Ethereum naar proof-of-stake consensus het “gemakkelijker maakt om te anonimiseren”. Hij vervolgde met:

“Proof-of-stake is eigenlijk gemakkelijker te anonimiseren en moeilijker te stoppen dan proof-of-work. […] Proof-of-work vereist enorme hoeveelheden fysieke apparatuur en enorme hoeveelheden elektriciteit. Dit zijn precies de soorten dingen waar drugshandhavingsinstanties tientallen jaren ervaring mee hebben in het opsporen.”

Hij verwierp dan ook de bezorgdheid over zijn prominente rol in Ethereum, waarbij hij opmerkte dat het netwerk nu zelfsturend is, met verschillende onafhankelijke organisaties die bijdragen. Buterin zei dat zijn doel altijd is geweest dat de Ethereum Foundation onafhankelijke ecosystemen zou bevorderen. Buterin zei dat er “uiteenlopende belangen” zijn tussen overheden die willen optreden tegen crypto en ontwikkelaars die willen bouwen met sterke versleuteling. Hij gaf aan:

“Het ecosysteem moet een manier vinden om hard te vechten voor het recht om dingen te blijven bouwen met de soort privacy waar we al duizenden jaren aan gewend zijn.”

Zelfs mainstream landen maken zich steeds meer zorgen over technologieontwikkelaars op het gebied van privacy, waarschuwt Buterin, waarbij hij de aanklachten tegen Tornado Cash-ontwikkelaars door de Verenigde Staten en Nederland als voorbeelden noemt.

Buterin betoogde dat dit een gevaarlijk precedent schept. Hij zei dat crypto-ontwikkelaars het recht zouden moeten hebben om privacygerichte producten te bouwen zonder angst voor vervolging.

Volgens Buterin is privacy essentieel om de decentralisatie en censuurbestendigheid te realiseren die fundamenteel zijn voor blockchain-netwerken zoals Ethereum. Hij is van mening dat gebruikers peer-to-peer moeten kunnen transacteren zonder te vertrouwen op gecentraliseerde tussenpersonen of geblokkeerd te worden.