Techgigant Google voert vruchtbare gesprekken met de Europese Unie (EU) over baanbrekende wetgeving op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en de veilige en verantwoorde implementatie van AI-technologie.
Google timmert al hard aan de weg
Google is vastbesloten om tools te ontwikkelen om de zorgen van de EU over AI weg te nemen, waaronder het probleem om menselijk gegenereerde inhoud te onderscheiden van inhoud die is gemaakt door AI.
De zoekmachinegigant wil op verantwoorde wijze de weg inslaan naar AI-technologie, waarbij ze ervoor zorgt dat de vooruitgang minimaal risico met zich meebrengt en maximale waarde voor gebruikers oplevert.
Onder leiding van Thomas Kurian heeft de cloud computing-divisie van Google intensief contact gehad met de EU-regering om dit doel te bereiken.
De technologiereus is begonnen met het ontwikkelen van unieke mechanismen die een duidelijk onderscheid mogelijk maken tussen menselijk gegenereerde inhoud en inhoud die is gemaakt door AI. Een bewijs van deze inzet was de recente introductie van een watermerkoplossing, een tool die bedoeld is om beelden die zijn gegenereerd door AI te taggen.
Deze innovatieve oplossing geeft een inkijkje in Google’s strategie om een zelfregulerende AI-omgeving te creëren, een stap die voorafgaat aan de formalisering van AI-wetten en een trend weerspiegelt onder grote technologiebedrijven.
AI-technologie ontwikkelt zich snel
AI-tools ondergaan een snelle evolutie en bieden mogelijkheden die verder gaan dan eerdere versies. Nieuwe technologieën, zoals ChatGPT en Stability Diffusion, hebben het functionele bereik van AI vergroot en vergemakkelijken taken zoals programmeerassistentie.
Deze vooruitgang gaat echter niet zonder controverse. Beleidsmakers in de EU uiten bezorgdheid dat deze AI-modellen, getraind op enorme hoeveelheden openbare internetgegevens, waarvan sommige auteursrechtelijk beschermd zijn, mogelijk leiden tot een toename van de productie van inhoud die in strijd is met het auteursrecht. Dit zou vervolgens het levensonderhoud van creatieve professionals die afhankelijk zijn van royalty’s in gevaar brengen.
Als reactie op dit probleem heeft het Europees Parlement wetgeving goedgekeurd om ervoor te zorgen dat AI-toepassingen voldoen aan het auteursrecht. Deze wet, bekend als de EU AI Act, verplicht dat trainingsgegevens voor generatieve AI-tools geen inbreuk mogen maken op het auteursrecht.
Verantwoorde regelgeving is key
De grootsheid van de mogelijkheden van generatieve AI, variërend van het schrijven van songteksten tot het schrijven van code, heeft zowel de academische wereld als de industrie verbluft. Toch heeft het zorgen opgewekt over mogelijke verdringing van banen, misinformatie en vooringenomenheid.
Deze zorgen zijn ook geuit door het eigen personeel van Google, waarvan sommigen kritiek hebben geuit op het snelle tempo van AI-ontwikkeling. Opmerkelijke persoonlijkheden van Google, zoals Timnit Gebru en Geoffrey Hinton, hebben hun ontevredenheid geuit over de omgang van Google met AI, met name over het onvoldoende benadrukken van ethische overwegingen.
Google erkent deze problemen en staat open voor regulering. Kurian benadrukte de bereidheid van Google om zich aan regels te houden en verklaarde dat het bedrijf gelooft in de kracht van AI en pleit voor verantwoorde regelgeving.
In de wereldwijde race naar AI-regulering hebben landen zoals het Verenigd Koninkrijk een raamwerk van AI-principes geïntroduceerd voor handhaving, in plaats van deze richtlijnen in wetgeving vast te leggen. Op vergelijkbare wijze heeft de Verenigde Staten onder de regering van Biden regelgevende kaders voor AI voorgesteld.
Een veelgehoorde klacht in de industrie is echter dat regelgevers traag reageren op de snelle evolutie van technologie. Daarom geven veel bedrijven, waaronder Google, de voorkeur aan het opstellen van hun interne richtlijnen voor AI, in plaats van te wachten op formele wetten.