Miljardair Jeff Greene heeft onlangs aangegeven dat de vastgoedsector een nieuw hoofdstuk ingaat dat grote delen van de Amerikaanse economie zal testen.
In een nieuw interview met Fox Business zei de vastgoedondernemer dat na jaren van kunstmatig lage rentetarieven de verschuiving naar duurder kapitaal onervaren investeerders kan schokken die niet klaar zijn voor renteverhogingen.
“Ik kan je vertellen dat de meeste mensen op de markt vandaag niet zo lang actief zijn. En sinds de dotcom-crisis in 2002 hebben we kunstmatig onderdrukte rentetarieven gehad. Dus mensen hebben nog nooit meegemaakt dat de rente stijgt. En ik kan je vertellen, ik zie constant mensen in paniek omdat ze zich afvragen hoe ze hun bouwlening gaan aflossen als het appartementencomplex dat ze bouwen klaar is, terwijl de rentetarieven nu veel hoger zijn dan wat ik me kan veroorloven en de huren dalen?
En dus denk ik dat je niet alleen kantoorpanden hebt, maar mensen kunnen zich ook niet veroorloven om hun woningleningen of leningen voor appartementencomplexen af te lossen.
We gaan een zeer angstaanjagende tijd tegemoet in de hele vastgoedsector.”
Greene, een geregistreerde democraat, waarschuwde ook dat kunstmatige intelligentie een “sloopkogel” kan zijn voor kantoorbanen, waardoor de behoefte aan veel kantoormedewerkers en fysieke ruimtes waarop de markt sterk leunt, wordt verminderd.
Econoom Peter St Onge heeft eerder dit jaar een soortgelijke waarschuwing gegeven, waarbij hij zei dat een ineenstorting van commercieel vastgoed een kanarie in de kolenmijn kan zijn voor het Amerikaanse financiële systeem als geheel.
De analist waarschuwde dat de ware omvang van het probleem nog niet volledig tot uiting is gekomen. Volgens St Onge kunnen bloedende overheidsobligaties, gecombineerd met stijgende rentetarieven en enorme hoeveelheden slechte leningen bij regionale banken, een perfecte storm vormen die leidt tot grote economische gevolgen.
“Het komt neer op een perfecte storm voor commercieel vastgoed die, zo mogelijk, erger wordt. Ik heb al gezegd dat deze stormen de banken nog niet eens hebben bereikt. Tot nu toe zijn voornamelijk smeltende overheidsobligaties bezig om banken een voor een aan te tasten – omdat ze activa hebben die 2% of 2,5% opleveren terwijl hun schulden dichter bij 5% kosten.”