JPMorgan: De-dollarisatie wint aan kracht

Financieel reus JPMorgan zegt dat de trend van de-dollarisatie aan kracht wint nu centrale banken over de hele wereld hun Amerikaanse dollarreserves van de hand doen.

Volgens een nieuw rapport van Reuters stellen JPMorgan-strategen Meera Chandan en Octavia Popescu dat het aandeel van de dollar in de buitenlandse valutareserves van centrale banken is gedaald naar 58%, wat een recorddieptepunt is.

JPMorgan-analisten zeggen ook dat de trend van de-dollarisatie nog duidelijker wordt als rekening wordt gehouden met het feit dat centrale banken de afgelopen vijf jaar zwaar goud hebben opgebouwd.

Chandan en Popescu stellen dat in een half decennium het aandeel van goud in reserves is gestegen van 11% naar 15%. Ze gaven het volgende aan:

“Er zijn enkele tekenen van de-dollarisatie zichtbaar.”

Vorige maand zei de bankreus UBS dat centrale banken van plan zijn om dit jaar 700 metrische ton goud ter waarde van $48,74 miljard te accumuleren, omdat landen zich van de Amerikaanse dollar afkeren vanwege geopolitieke zorgen en aanhoudende inflatie.

Chandan en Popescu voegen toe dat de trend van de-dollarisatie waarschijnlijk zal voortzetten, ook al slaagt de Amerikaanse dollar erin om zijn “grote stempel” te behouden in de afwikkeling van wereldhandel.

Volgens de strategen van de bank zijn het aandeel van de dollar en de euro in facturering van de handel de afgelopen decennia stabiel gebleven op 40% tot 50%. Ondertussen nadert het aandeel van de dollar in de handelsvolumes van vreemde valuta zijn all-time high van 88%.

De analisten onthullen echter ook dat de dollar nog steeds dominant is in SWIFT-betalingen met 43%. Ter vergelijking, de euro komt uit op 32% en de Chinese yuan op 2,3%.