Centrale banken voegen veel goud toe aan reserves in Q1 van 2023

Volgens het nieuwste rapport van de World Gold Council (WGC), dat wereldwijde statistieken bijhoudt over de productie en vraag naar goud, hebben centrale banken een sterke vraag naar goud geregistreerd tijdens het eerste kwartaal van het jaar. Volgens het Gold Demand Trends-rapport bleven centrale banken consistent goud kopen, met een toevoeging van bijna 230 ton tijdens Q1 2023. Dit vertegenwoordigt een stijging van 176% ten opzichte van wat deze instellingen hebben gekocht in Q1 2022, wat wijst op sterke vraag.

Wanneer er echter wordt vergeleken met de cijfers van het laatste kwartaal, hebben centrale banken en andere instellingen hun vraag aanzienlijk verminderd, waarbij deze instellingen 150,2 ton minder goud hebben gekocht.

Hoewel de WGC stelt dat beperkte informatie en vertraagde rapportage het erg moeilijk maken om echt te voorspellen of de vraag naar goud dit jaar zal stijgen of afnemen, blijft het positief in haar resultaat en verklaart dat “intenties consistent een leidende indicator zijn geweest voor aankopen in de afgelopen jaren en onze enquêtes onder centrale banken suggereren weinig verandering in de positieve trend”.

Volgens het WGC-rapport concentreerden vier instellingen zich tijdens het kwartaal het meest op goudaankopen. De Monetaire Autoriteit van Singapore rapporteerde een stijging van 69 ton, waarbij de reserves 222 ton bereikten, wat een stijging van 45% was ten opzichte van het vorige kwartaal. De tweede plaats gaat naar China, waarbij de People’s Bank of China (PBOC) aankopen registreerde voor 120 ton. Met deze toevoegingen bereikten de goudreserves van China 2.068 ton.

China heeft sinds november consistent goud gekocht, waarbij het gedurende een periode van vijf maanden 102 ton aan haar reserves toevoegde. In maart rapporteerde de PBOC aankopen van 18 ton. Turkije was een ander land dat het meeste goud kocht tijdens Q1, met een toevoeging van 45 ton, maar ook de verkoop van 15 ton aan haar interne markt na een tijdelijk verbod op de invoer van goud, waardoor haar reserves op 572 ton bleven, wat meer dan 30% van haar centrale bankreserves vertegenwoordigt. India kocht ook 7 ton goud tijdens Q1, waarbij de nationale goudreserves op 795 ton werden geregistreerd.