De Franse overheid heeft om publieke reacties gevraagd over de metaverse, of wat zij het ‘virtuele onderdompelingsuniversum‘ noemen. Het doel is om een Franse strategie op te zetten voor de opkomende sector en een alternatief te bieden voor de internationale giganten.
Op 11 april heeft de Directie Generaal Ondernemen van Frankrijk een raadpleging uitgegeven waarbij bedrijven, verenigingen, burgers en onderzoekers worden opgeroepen om een reeks vragen te beantwoorden over virtuele ruimtes.
Er wordt opgemerkt dat het doel van de raadpleging is om het publiek de gelegenheid te geven hun verwachtingen te uiten over hoe metaverse-technologie kan worden geanticipeerd en om ‘een alternatief te bieden voor de virtuele onderdompelingsuniversa die momenteel worden aangeboden door de internationale giganten’.
Er wordt gewezen op de snelle ontwikkeling van virtuele en augmented reality technologie, waarbij wordt gesteld dat dit een ‘essentieel onderdeel van het economische debat’ is geworden, met veel bedrijven die zich positioneren als oplossingsaanbieders of als gebruikers.
De raadpleging vermijdt direct het gebruik van de term ‘metaverse’, omdat deze nog onderwerp van discussie is in het publieke debat en omdat de raadpleging de mogelijkheid biedt om de relevantie ervan in twijfel te trekken.
De raadpleging biedt verschillende vragenlijsten voor burgers, bedrijven, verenigingen en onderzoekers, maar deze zijn voornamelijk gericht op het kennisniveau rond virtuele ruimtes, de omvang van de vraag naar dergelijke ruimtes en mogelijke uitdagingen.
Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >
Terwijl sommige vragen aan alle belanghebbenden worden gesteld, zijn er enkele belangrijke verschillen. Burgers worden ondervraagd over hun ervaring met technologieën zoals mixed reality, blockchain en 3D-creatie software, evenals hun belangrijkste zorgen en bedoelingen om zich in de toekomst bezig te houden met virtuele onderdompelingsactiviteiten.
Bedrijven worden ondertussen gevraagd naar de obstakels die de voortgang van Franse bedrijven bij het bouwen van metaverses kunnen belemmeren, en naar hun verwachtingen ten aanzien van de vraag van professionals en het grote publiek, samen met waarvan zij denken dat de onderdompelende werelden van morgen zullen worden gebaseerd op.
Zowel bedrijven als onderzoekers worden gevraagd naar gebieden die voor financiering moeten worden geprioriteerd. Onderzoekers worden echter, naast de meerkeuzevragen, gevraagd hun visie op virtuele onderdompelende ervaringen te beschrijven.
Dit komt na een groep professionals uit de industrie die op 22 maart op het podium van Paris Blockchain Week verscheen in een panel om te bespreken hoe regelgevers kunnen interpreteren wat er in de metaverse gebeurt en hoe bedrijven de metaverse kunnen betreden.
Advocaat Julie Jacob, de oprichter van het advocatenkantoor Jacob Avocats, verklaarde tijdens het panel dat er geen standaard is en voegde eraan toe dat het een echt fantastische kans is om een reeks regels en ethische normen te creëren.