Op de recente vergadering van de G20-ministers van Financiën in Bengaluru, India, heeft de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, de voorkeur van de organisatie uitgesproken voor het reguleren van crypto-activa in plaats van een algeheel verbod. Met een recent paper dat aanbeveelt om wereldwijde regelgevingsnormen voor digitale activa te ontwikkelen is de positie van het IMF consistent.
Georgieva verklaarde dat het reguleren van de wereld van digitaal geld een topprioriteit is voor het IMF. Ze benadrukte dat volledig ondersteunde stablecoins een redelijk goede ruimte voor de economie creëren, terwijl niet-ondersteunde crypto-activa speculatief, hoog risico en geen geld zijn. Het doel van het IMF is om onderscheid te maken tussen door de staat gesteunde centrale bank digitale valuta en publiekelijk uitgegeven crypto-activa en stablecoins.
Verder gaf zij aan dat digitale activa ruimte nodig hebben om te evolueren en twee aspecten hebben: technologie en beleid. Er worden beleidslijnen ontwikkeld voor de bescherming van gebruikersgegevens, consumentenbescherming tegen risico’s en transactietransparantie.
Hoewel het IMF de voorkeur geeft aan regulering boven een verbod, waarschuwde Georgieva dat de optie om cryptocurrencies te verbieden niet van tafel mag worden geveegd als ze een groter risico vormen voor financiële stabiliteit. Het IMF, de Financial Stability Board en de Bank for International Settlements bereiden gezamenlijk regelgevingskader richtlijnen voor die in de tweede helft van het jaar worden uitgebracht.
De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, benadrukte tijdens de G20-vergadering het belang van het opstellen van een robuust regelgevend kader voor crypto-activa. Ook verklaarde ze echter dat de Verenigde Staten geen verbod op deze activa hadden voorgesteld.
Al enkele jaren heeft de Indiase regering overleg gepleegd over het opstellen van een wet om digitale valuta’s te reguleren of mogelijk te verbieden. Tijdens het huidige G20-voorzitterschap heeft India het IMF en de Financial Stability Board gevraagd om samen te werken aan een technisch document over crypto-activa. In tegenstelling tot de Indiase regering, blijft de Reserve Bank of India bij haar standpunt dat cryptocurrencies moeten worden verboden omdat ze vergelijkbaar zijn met een Ponzi-schema.
Regulering, voorspelbaarheid en consumentenbescherming zijn de voorkeursopties voor de regulering van de crypto-industrie. De nucleaire optie van een algeheel verbod heeft niet de voorkeur van het IMF of de Verenigde Staten, maar blijft op tafel liggen. Met het IMF, de FSB en de BIS die werken aan richtlijnen voor regelgevingskaders, wordt verwacht dat er een eenduidige en grondige benadering van het reguleren.