Twee dagen, of drie als je het Sound Money Fest nog meerekent, werd Amsterdam weer de hoofdstad van de Bitcoin gemeenschap. Twee dagen gevuld met keynotes, panelgesprekken, workshops en zelfs een kunsttentoonstelling. Voor wie een beetje bekend is in de Bitcoin wereld gaf het de mogelijkheid enkele bekende namen eindelijk eens in levende lijven te zien. We trachten in deze serie van 3 artikelen (lees hier deel 1) onze ervaring te beschrijven en enkele onderwerpen te bespreken die we erg interessant vonden.
Vooruitgang binnen Bitcoin
Eén van de fireside chats waar veel, vooral technisch onderlegde, aanwezigen naar uitkeken, was wellicht die met Adam Back en Paul Sztorc onder moderatie van de Nederlandse Bitcoin historicus Aaron van Wildrum.
Adam Back is al sinds voor de geboorte van Bitcoin één van de meest gerespecteerde ontwikkelaars en cryptografen. Eén van de originele cypherpunks en de uitvinder van Hashcash, converseerde hij nog op regelmatige basis met Satoshi Nakamoto. Hij leidt sinds 2014 het Amerikaanse bedrijf Blockstream en is in die rol toonbepalend wanneer het op nieuwe ontwikkelingen binnen het Bitcoin protocol aankomt.
Paul Sztorc is een onafhankelijk Bitcoin researcher. Hij heeft samen met een andere developer twee openstaande drafts voor Bitcoin Improvement Proposal, n.l. BIP300 en BIP301. Beide voorstellen zoeken oplossingen te bieden voor problemen binnen het bestaande Bitcoin protocol dankzij het gebruik van sidechains.
De crux van het gesprek leek te gaan om de vaststelling dat vooruitgang binnen Bitcoin geëvolueerd is naar een erg traag mechanisme. Want waar er in de beginjaren soms wel twee upgrades per jaar werden uitgewerkt, goedgekeurd en geïmplementeerd, zijn we geëvolueerd naar een gemiddelde van één enkele upgrade elke vijf jaar.
De belangrijkste reden hiervoor was volgens Adam Back dat Bitcoin nog steeds een open-source protocol is dat als implicatie heeft dat er over alle veranderingen erg uitgebreide discussies gevoerd (moeten) worden alvorens ze als dusdanig geïmplementeerd kunnen worden. Omdat er in de praktijk minder dan 100 regelmatige bijdragers aan de broncode zijn, waarvan minder dan 20 fulltime ontwikkelaars, en deze dan nog eens gesponsord of betaald worden door verschillende bedrijven.
Over Bitcoin en politiek
Als laatste willen we graag de politieke kant kort aanhalen. Want voor veel mensen in de wereld is de meest bekende cryptomunt vooral een betaalmiddel dat hen beschermt van bemoeienis van hun overheid. Dat kwam de Venezolaan Leopoldo Lopez met zijn pakkende verhaal kristalhelder brengen. Hij was jaren geleden de populairste burgemeester in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Tussen 2014 en 2017 zat hij een gevangenisstraf uit wegens openbare aansporing tot geweld. Dat was niet gelogen maar wel onterecht. Hij zette namelijk zijn volk aan zich te organiseren tegen de heersende elite die al jarenlang het land en zijn bevolking systematisch beroofden.
Venezuela is namelijk het jammerlijke schoolvoorbeeld van een falende economie en stelende politici. Al decennialang volgen corrupte bewindvoerders elkaar op en samen hebben ze ervoor gezorgd dat het GDP al jaren sterk achteruitgaat, de nationale munt een hyperinflatie kent en dat het land de meest aantal vluchtelingen ter wereld kent. Nochtans heeft Venezuela heeft één van de grootste oliereserves ter wereld. Omwille van een Amerikaanse boycot kan die echter niet verzilverd worden.
Bitcoin is volgens Lopez voor veel van zijn landgenoten een uitweg uit het huidige financieel systeem. Dankzij Bitcoin hebben ze eindelijk toegang tot een digitaal financieel netwerk of tot een manier om op langere termijn te sparen. Veel van de uitgeweken Venezolanen gebruiken Bitcoin om hun landgenoten die gebleven zijn financieel te steunen. De corrupte overheid heeft geen controle over de wallets en kan geen gestuurd geld onderscheppen.