De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) heeft onlangs aangegeven dat digitale valuta’s vanuit centrale banken (CBDC’s) de toekomst van geld zouden kunnen zijn. Dit volgens een nieuw economisch jaarverslag vanuit de organisatie.
In het jaarverslag laat de BIS zien dat centrale banken goed gepositioneerd zijn om innovatieve veranderingen in de huidige betalingsinfrastructuur teweeg te brengen, en zei:
“Technologie – met name op het gebied van digitale valuta – biedt mogelijkheden voor betalingssystemen. CBDC’s combineren deze innovatieve technologie met de beproefde basis van centrale banken. Het is de keuze van de centrale banken om dit in te zetten voor het algemeen welzijn. Ze kunnen hun rol als katalysator, opziener en operator combineren en een geheel nieuwe set betalingsregelingen ontwikkelen die op digitale valuta draaien.”
Het rapport belicht ook de voor- en nadelen van het adopteren van CBDC’s:
“Een dergelijke innovatie zou algemene gebruikers directe toegang tot geld van de centrale bank verschaffen en mogelijk een veilig, betrouwbaar en universeel toegankelijk afwikkelingsinstrument bieden – net zoals contant geld momenteel dit doet. De voordelen zouden zorgvuldig moeten worden afgewogen tegen de implicaties voor de werking van het financiële systeem, zoals het risico op desintermediatie, inclusief het versnellen van bankruns in tijden van stress en een mogelijk grotere voetafdruk van de centrale bank in het financiële systeem.”
Om succesvol te zijn, zegt het BIS-rapport dat CBDC’s bepaalde kenmerken moeten hebben die contant geld aantrekkelijk maken:
“De basiselementen zijn vertrouwen in de uitgevende entiteit, de status van wettig betaalmiddel, gegarandeerde realtime afwikkeling en brede beschikbaarheid.”
Daarnaast wijst de BIS erop dat CBDC’s gebruiksvriendelijk moeten zijn, bestand moeten zijn tegen cyberaanvallen en namaak-proof moeten zijn.
Minister Hoekstra gelooft in het concept van een CBDC
Vorige week plaatsten wij nog een artikel waarin de Nederlandse Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, sprak over de mogelijkheid van een digitale valuta vanuit De Nederlandsche Bank.
Hij zei dat hij niet gelooft in het concept van een Nationale Betaal- & Spaarbank (zonder winstoogmerk), maar dat hij wel gelooft in het concept van een digitale valuta vanuit de centrale bank.
Een Twitter-gebruiker, genaamd Thomas Bollen, plaatste een samenvatting van het debat op Twitter: