Elon Musk’s bedrijf SpaceX nodigt mensen uit om internet via zijn Starlink-satellieten te bètatesten – een megaconstellatie die toegang tot internet vanaf vrijwel elke plek op aarde belooft.
500 satellieten rond de aarde
Het Amerikaanse bedrijf voor ruimtetransport, gewaardeerd op $36 miljard, heeft meer dan 500 satellieten in een baan rond de aarde gelanceerd en kondigde vorige week aan dat de tests binnen enkele weken zouden kunnen beginnen.
Een uitnodiging om zich aan te melden voor Starlink-updates werd gepubliceerd op de website van de startup. Gebruikers die zich aanmelden krijgen te horen dat Starlink deze zomer bètatests gaat uitvoeren op het noordelijk halfrond. Het bedrijf belooft iedereen op de hoogte te stellen als de tests plaatsvinden in hun omgeving.
Volgens eerdere tweets van Musk zouden de eerste tests in Seattle en Duitsland plaatsvinden.
Internet voor iedereen
Het doel van de SpaceX-satellieten is om de digitale kloof te overbruggen. Het is namelijk zo dat de helft van de wereld – overwegend arme en landelijke gemeenschappen – nog steeds geen internettoegang, slechte connectie en/of onbetaalbare diensten heeft.
Starlink staat gepland om later dit jaar in Noord-Amerika commercieel gelanceerd te worden. Musks uiteindelijke doel is een netwerk van duizenden satellieten, dat tegen 2021 bijna overal ter wereld internetdiensten zal leveren.
Het eerste doel van Starlink is om gebieden met een slechte internetverbinding te bedienen, maar Musk is ook van plan goedkope internetdiensten aan te bieden in stedelijke gebieden. Het satellietgebaseerde platform belooft snelheden van één gigabit per seconde, met een latency van ongeveer 30 ms. Dit is meer dan genoeg voor videogames met snelle respons, op een competitief niveau, aldus Musk. Ter vergelijking: de gemiddelde breedbandsnelheid in Nederland is 81 Mbps.
Dit nieuws heeft an sich niet zoveel te maken met cryptocurrencies, echter als we uitzoomen is het juist erg goed nieuw voor de crypto-markt. Dit omdat deze ontwikkeling de adoptie van digitale valuta’s kan versnellen in de landen waar internetdiensten moeilijk verkrijgbaar zijn.