Facebook’s Libra heeft centrale banken ertoe aangezet om twee belangrijke problemen in mondiale betalingssystemen te overwegen. Dit zei een executive bij de Europese Centrale Bank (ECB).
Benoit Coeure, bestuurslid van de ECB, deelde zijn opmerkingen tijdens een hoorzitting in de Commissie voor de digitale agenda van het Duitse parlement op 25 september.
Volgens de persoon in kwestie hebben wereldwijde betalingssystemen nog steeds geen toegang tot en efficiëntie van grensoverschrijdende retailbetalingen.
Coeure verklaarde het volgende:
“Ongeveer 1,7 miljard volwassenen over de hele wereld hebben geen toegang tot basisbetalingsdiensten, ondanks dat 1,1 miljard van hen een mobiele telefoon bezit en één op de vier toegang heeft tot internet.”
Gebrek aan toegang legt ook beperkingen op aanvullende financiële diensten, wat de financiële inclusie meer in het algemeen belemmert, zei de ECB.
Coeure voegde hier het volgende aan toe;
Ondertussen zijn grensoverschrijdende retailbetalingen van cruciaal belang voor de wereldwijde handel en voor migranten die geld naar huis sturen. Hij merkte op dat dergelijke betalingen “over het algemeen langzamer en duurder zijn dan binnenlandse betalingen.”
Libra is probleemoplossend
Veel blockchain-aangedreven stablecoin-projecten zijn ontworpen om ten minste een van deze problemen aan te pakken. In tegenstelling tot Libra die gemaakt is om beide op te lossen, merkte Coeure op. De oplossing voor deze problemen zal echter een aantal uitdagingen voor beleidsmakers met zich meebrengen, zoals de bestrijding van terrorismefinanciering en het witwassen van geld, evenals juridische verschillen tussen de internationale rechtsgebieden.
Coeure zei:
“Libra moet goed worden begrepen en getest in een echte omgeving op de schaal die nodig is om een wereldwijd betalingssysteem te runnen voordat het daadwerkelijk wordt gelanceerd.”
Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.