In dit artikel zullen we in een kleine 1000 woorden uitleggen wat Bitcoin is en wat het interessant maakt. Ook voor jou!
Net na de economische crisis van 2008 verscheen er een zogenoemde whitepaper op het internet waarbij een zekere Satoshi Nakamoto een nieuw soort betalingssysteem beschreef. Het zou één van de meest spraakmakende uitvindingen van de 21ste eeuw kunnen zijn. Want in tegenstelling tot het huidige financiële systeem functioneert dit systeem helemaal decentraal, wordt het door niemand bestuurd en is het volledig open en beschikbaar te lezen.
Niemand kan het zich toe-eigenen, want er zit geen bedrijf of besturend orgaan achter Bitcoin. De bedenker verdween zelfs enkele maanden na de uitgave van de whitepaper van de aardbol. Hij of zij maakte nooit zijn identiteit bekend en communiceerde enkel via mailinglijsten met andere “cypherpunks”, een andere naam voor zij die zich interesseren in cryptografie, speltheorie en internettechnologie.
In deze whitepaper beschrijft Satoshi hoe hij dankzij een systeem dat blockchain heet, er voor kan zorgen dat er tussen twee personen over het internet, waarde verstuurd kan worden. Die waarde wordt uitgedrukt in Bitcoin. Elke transactie wordt, samen met andere transacties, opgeslagen in een block en moet bevestigd worden om definitief opgenomen te worden in het grootboek met alle transacties.
De verschillende gebruikers in het netwerk en de transacties die ze met elkaar uitvoeren, worden beveiligd dankzij erg sterke cryptografische methodes. Daarom is het onmogelijk om de blockchain zelf te hacken. Om die ijzersterke beveiliging te voorzien, is er nood aan rekenkracht van computers. Véél rekenkracht. Zo veel dat er in sommige delen van de wereld heuse farms bestaan waar geen dieren in worden vetgemest, maar waar elektriciteit wordt omgezet in Bitcoin. Dat zijn de miners.
Voor de energie die de miners in rekenkracht omzetten, en zo blocken met transacties bevestigen of verifiëren voor het netwerk, krijgen ze een beloning in Bitcoin. In de eerste jaren waren er nog geen farms met een massa speciale apparatuur. Toen was het nog mogelijk om op je zolderkamertje met je laptop Bitcoin te vergaren, want het netwerk was nog klein en de moeilijkheidsgraad was laag. Ook de beloning was nog het grootst. Jullie hebben vast wel eens verhalen gehoord van oude laptops met een berg Bitcoins waar niemand meer het paswoord van weet.
Maar wat maakt Bitcoin nu zo financieel interessant?
Dat valt eigenlijk voornamelijk terug te brengen tot zijn absolute en gecontroleerde schaarste. Dat en nog andere eigenschappen waar we in dit artikel niet dieper op ingaan.
Ten eerste staat in de broncode van Bitcoin beschreven dat er nooit meer dan 21 miljoen beschikbaar zullen zijn. Dat is een eigenschap die onmogelijk te veranderen is. zonder dat het hele netwerk van gebruikers daarmee akkoord gaat. Op dit moment zijn er al ruwweg 18,6 miljoen Bitcoin in omloop gebracht. Dat is bijna 90%.
Ten tweede is die vrijgave van Bitcoin, de nieuwe Bitcoin die er dus in omloop komen, ook vastgelegd in de broncode. Momenteel zijn dat er 6,25 per geverifieerde block. En ongeveer elke 10 minuten wordt er een block geverifieerd. Dat komt dus op een totaal van gemiddeld 900 Bitcoin per dag.
Ten derde is er een mechanisme aan die beloning gekoppeld die “halvings” worden genoemd. Elke 210.000 blocks wordt de beloning of “reward” voor de geleverde rekenkracht gehalveerd. De eerste 210.000 blocks was de reward nog 50 BTC per block, op 28 november 2012 ging die reward naar 25 BTC, ongeveer 4 jaar later naar 12,5 BTC en in mei 2020 naar 6,25 BTC.
De vierde halving wordt ergens in maart 2024 verwacht. De laatste halving zal pas rond het jaar 2140 plaatsvinden. De reward die de miners dan krijgen zal dan nog maar een fractie zijn van wat ze nu krijgen.
Deze drie eigenschappen van Bitcoin zorgen voor een ongeziene mate van schaarsheid. Ook wanneer je het zou vergelijken met goud, wat sommige al wel eens graag doen. Goud is natuurlijk al veel langer dan Bitcoin enerzijds een betaalmiddel en anderzijds een manier om waarde in de tijd te bewaren. Denk maar aan gouden juwelen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Goud is een goede bewaarder van waarde want door de loop der jaren en eeuwen is er altijd iemand geweest die wilde betalen voor jouw goud.
Om één van de grote verschillen tussen goud en Bitcoin te noemen, komen we terug bij de schaarste. Op onderstaande grafiek zie je de jaarlijkse wereldproductie van goud in de voorbije 100 jaar. Een gestage groei die niet meer of minder bevestigt dat goud niet zo schaars is dan dat wel denken. En eigenlijk weet ook niemand met zekerheid hoeveel goud er nog gevonden kan worden. Er worden alleszins elk jaar nog nieuwe goudaders ontdekt.
Qua schaarsheid scoort goud dus eigenlijk verre van zo sterk als Bitcoin, waarvan we van bij het begin al wisten hoeveel er zouden komen én hoe snel (of liever hoe traag) ze beschikbaar zouden worden. Alleen dat gegeven maakt dat Bitcoin een beleggingsmiddel is waarvan niemand met zekerheid kan zeggen, hoeveel het ooit waard zal zijn want als we terugkijken naar het nog korte, turbulente leven van Bitcoin lijkt het een belegging te zijn die, op lange termijn, enkel nog maar gestegen is.
Ja, er zijn grote schommelingen in prijs. Maar die zijn op voornamelijk korte termijn. En de stijging zet altijd vele keren sterker door dan de daling. Onderstaande grafiek van de prijs van Bitcoin de voorbije 11 jaar toont dat zwart op wit.
Er zijn natuurlijk nog meer redenen die in het voordeel van Bitcoin spreken. Daarvoor verwijzen we jullie graag door naar de andere artikels op onze website.
Bitcoin kopen?
Je kunt Bitcoin kopen op verschillende cryptocurrency exchanges waaronder de grootste crypto exchange Binance.