Zweden voert een van de strengste anti-crypto-maatregelen in Europa door, gericht op onverklaarbare cryptobezittingen. Autoriteiten nemen miljoenen aan digitale activa in beslag, zonder dat een misdrijf bewezen hoeft te worden. Wat is hier aan de hand, en wat betekent dit voor de cryptomarkt?
Zweden verscherpt crypto-inbeslagname
Zweden trekt de teugels aan in de cryptowereld. Volgens een bericht van heeft minister van Justitie Gunnar Strömmer de politie, belastingdienst en andere autoriteiten opdracht gegeven om de inbeslagname van cryptovaluta op te voeren.
Dit volgt op een wet uit november 2023, die het mogelijk maakt om digitale activa in beslag te nemen als eigenaren niet kunnen aantonen waar deze vandaan komen – zonder dat er een strafbaar feit bewezen hoeft te worden.
De resultaten liegen er niet om: Zweden heeft al voor meer dan $8,4 miljoen aan crypto in beslag genomen. Strömmer zei echter dat het “tijd is om de druk op te voeren”.
Hij benadrukte dat de nieuwe wet overheidsinstanties helpt om beter samen te werken bij het opsporen van verdacht vermogen in cryptovaluta.
Waarom deze harde aanpak? De Zweedse autoriteiten maken zich zorgen over de rol van crypto in de ondergrondse economie.
Een rapport van september 2024, opgesteld door de Zweedse politie en de Financial Intelligence Unit, wees op witwaspraktijken via bepaalde cryptobeurzen, gelinkt aan drugshandel en fraude.
Met zo’n 62.000 mensen betrokken bij georganiseerde misdaad in Zweden, zien de autoriteiten crypto als een zwakke schakel door de anonimiteit en grensoverschrijdende aard.
Op X gaan posts rond over hoe deze wet de privacy van cryptobezitters kan raken. Sommige gebruikers vrezen dat bonafide investeerders onterecht in de knel komen.
In beslag genomen Bitcoin: Wat nu?
De discussie over wat te doen met in beslag genomen crypto laait op. Dennis Dioukarev, een parlementslid van de Zweedse Democraten, pleit ervoor om deze activa, vooral Bitcoin, toe te voegen aan de reserves van de Riksbank, de Zweedse centrale bank. Hij stelde:
“Geld dat we van criminelen afpakken, kan Zweden sterker maken.”
Dioukarev kwam eerder in het nieuws met zijn voorstel voor een nationale Bitcoin-reserve. Maar de regering blijft vaag. Het kantoor van Strömmer weigert te zeggen of de in beslag genomen crypto wordt verkocht, bewaard of mogelijk als reserve wordt gebruikt. Dit laat de toekomst van deze activa in het ongewisse.