Google staat onder hoogspanning! Met een cruciale EU-workshop op 7 en 8 juli in Brussel in aantocht, heeft de techgigant nieuwe wijzigingen voorgesteld om een antitrustboete te ontlopen.
De Digital Markets Act (DMA) van de EU, die Big Tech streng aan banden legt, beschuldigt Google van het bevoordelen van eigen diensten zoals Google Shopping, Google Hotels en Google Flights boven concurrenten.
Wat houdt Google’s nieuwste plan, Optie B, in, en kan het de Europese toezichthouders tevredenstellen? CryptoBenelux duikt in het verhaal!
Google’s antitrustproblemen stapelen zich op
Sinds maart 2024 ligt Google onder vuur van de EU. De Europese Commissie startte toen een onderzoek naar Alphabet, Google’s moedermaatschappij, wegens mogelijke schendingen van de DMA.
De klachten? Google zou app-ontwikkelaars belemmeren om gebruikers naar goedkopere alternatieven buiten de Google Play Store te leiden en zijn eigen verticale zoekdiensten (zoals Google Flights) oneerlijk voortrekken in zoekresultaten.
Dit alles druist echter in tegen de DMA, die Big Tech dwingt om concurrenten en consumenten meer keuze te bieden. Als Google dan ook schuldig wordt bevonden, hangt een boete van maximaal 10% van de wereldwijde jaaromzet boven hun hoofd – een miljardenbedrag!
Met eerdere EU-boetes van meer dan $8,7 miljard in het verleden is Google er echter alles aan gelegen om dit te voorkomen.
Optie B: Google’s nieuwe voorstel
Om de kritiek van concurrenten en regulators te pareren, komt Google met Optie B, een alternatief voor een eerder voorstel.
Vorige week suggereerde Google al een Vertical Search Service (VSS)-kader bovenaan de zoekpagina, met links naar gespecialiseerde zoekmachines en diensten zoals hotels, restaurants en luchtvaartmaatschappijen.
Optie B gaat verder: in plaats van een Google-gestuurde VSS-box, toont het een kader met gratis links naar leveranciers zonder ze in een specifieke categorie te plaatsen. Dit moet concurrenten meer zichtbaarheid geven zonder dat Google’s eigen diensten de boventoon voeren.
Volgens een Google-woordvoerder zijn al “honderden productwijzigingen” doorgevoerd om aan de DMA te voldoen. Toch uitte het bedrijf zorgen: “De DMA leidt in de praktijk tot slechtere online ervaringen voor Europeanen.” Google vreest dat de strikte regels innovatie en gebruiksvriendelijkheid kunnen schaden.
De voorstellen worden besproken tijdens een workshop op 7-8 juli in Brussel, waar Google, concurrenten en de Europese Commissie de knelpunten onder de loep nemen.
Apple ook in de schijnwerpers
Google is niet alleen. De EU richt zijn pijlen ook op Apple, dat in april 2025 een boete van €500 miljoen kreeg voor het beperken van app-ontwikkelaars om gebruikers naar goedkopere alternatieven te sturen.
Daarnaast moest Apple zijn iPhone-ecosysteem openstellen voor concurrenten, zoals bevolen door de Commissie. Dit alles toont aan dat de EU geen genade kent voor Big Tech die de DMA negeert.
De harde aanpak komt ondanks dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump, die in februari 2025 waarschuwde voor tarieven tegen landen die Amerikaanse bedrijven beboeten. Toch lijkt de EU onvermurwbaar, met antitrustchef Teresa Ribera die benadrukt:
“Alle bedrijven in de EU moeten onze wetten naleven en Europese waarden respecteren.”