Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.
Steeds meer bedrijven in Nederland gebruiken blockchain technologie om hun bedrijfsvoering efficiënter te maken. Maar ook de wens om crypto als alledaags betaalmiddel te kunnen gebruiken lijkt langzamerhand toe te nemen. Deze trends lijken te wijzen naar een groeiend draagvlak voor de invoering en toepassing van zowel blockchain-technologie als cryptovaluta binnen Nederland. Benieuwd naar wat de toekomst zal brengen? In dit artikel brengen we je op de hoogte.
De huidige staat van crypto als (alledaags) betaalmiddel
Op dit moment zijn er nog maar weinig plaatsen in Nederland waar je met crypto kunt betalen. Tot dusver bieden enkele platforms een verscheidenheid aan kleine ondernemers de mogelijkheid om te kunnen betalen met cryptovaluta. Dit in tegenstelling tot andere sectoren waar crypto al wel ingezet wordt als regulier betaalmiddel.
Vooral bij online sportweddenschap platformen worden verschillende cryptovaluta tegenwoordig geaccepteerd. Gerenommeerde crypto sportsbook platformen laten hiermee zien dat er daadwerkelijk vraag is naar het gebruik van crypto als snel, gemakkelijk en veilig betaalmiddel. Deze industrie gerelateerde user-case biedt hiermee een pioniersrol in het laten zien dat crypto in de praktijk als effectief en gemakkelijk betaalmiddel kan dienen.
De invoering van de MiCAR-wet
Op dit moment is crypto binnen Nederland nog niet officieel erkend als wettig betaalmiddel. De volatiele koers en het ontbreken van een toereikende financiële dekking maakt dat de Nederlandsche bank nog geen ruim baan heeft gegeven aan crypto valuta. Tegelijk blijft de vraag naar het kunnen betalen met crypto toenemen.
Om deze stijgende vraag te beantwoorden heeft Nederland in samenwerking met het Europese parlement de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) wet sinds 30 december 2024 aangenomen. Het doel van deze wet is het reguleren van cryptovaluta, het beschermen van consumenten tegen sterke koerswisselingen en het stroomlijnen van de veilige implementatie van cryptovaluta binnen Europa. Dit betekent dat alle bedrijven en partijen die crypto betalingen willen accepteren binnen Nederland hiervoor sinds 30 december een vergunning dienen aan te vragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De positieve gevolgen van regulatie
De strengere regulering van cryptovaluta onder de MiCAR-wet zal naar verwachting de weg vrijmaken voor het invoeren van crypto als wettig betaalmiddel voor bedrijven en consumenten in Nederland. Cryptovaluta zullen onder deze wet namelijk de waarborg moeten geven voor het kunnen dekken van hun valutakoers. Dit geeft bedrijven en consumenten meer zekerheid in het alledaagse gebruik van cryptovaluta voor het doen van aankopen en verkopen.
Keerzijde van de munt: mogelijk negatieve gevolgen van de MiCAR-wet
De strenge regulering van cryptovaluta onder de MiCAR-wet heeft mogelijk ook een aantal negatieve effecten op de invoering van crypto als alledaags betaalmiddel. Juist door de hogere juridische eisen kan het langer duren voordat cryptovaluta volledig conform zijn met de nieuwe Europese regelgeving. Hierdoor kan het uiteindelijk langer duren voordat cryptovaluta hun plek op de Nederlandse markt weten te vinden.
Huidige staat van blockchain in Nederland
Daar waar crypto momenteel de mogelijke obstakels dient te overwinnen voor alledaags gebruik, heeft blockchain-technologie wel alledaagse implementatie weten te behalen. Transportbedrijf Koopman Logistics heeft blockchain bijvoorbeeld ingezet om voertuiginformatie en logistieke data transparant en fraudebestendig te maken. Ook de supermarktketen Albert Heijn heeft al geëxperimenteerd met blockchain om de leveranciersketen van sinaasappelsap inzichtelijker te maken voor zowel het concern als de consument. Deze ontwikkeling ligt hiermee in lijn met initiatieven van andere Europese supermarkten die op grote schaal blockchain al inzetten voor het inzichtelijk maken van hun inkoopkosten en het certificeren van voedsel.
Van innovatie naar adoptie
Met de invoering van nieuwe wetgeving lijkt de weg vrij voor alledaags betalen met crypto. Tegelijk zal deze regulering ook mogelijk vertraging opleveren voor wettig implementeren van crypto binnen Nederland. Verdere implementatie van blockchain-technologie zal naar verwachting tegelijk verder toenemen om bedrijven efficiënter en inzichtelijker te maken.
Disclaimer: Dit is een betaald artikel, vanuit een externe partij. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.