Vitalik Buterin pleit voor meer focus op privacy door de opkomst van AI

De oprichter van het toonaangevende smart contractplatform Ethereum (ETH) pleit voor cryptoprivacy in het licht van kunstmatige intelligentie (AI).

In een nieuwe blogpost stelt Vitalik Buterin dat naarmate AI-bots steeds beter worden in het scrapen van data, ook de behoefte aan privacy toeneemt.

De medeoprichter van Ethereum stelt dat zero-knowledge (ZK)-bewijzen, volledig homomorfe encryptie (FHE) en verduisteringstechnologieën veel beter zijn dan wat de cypherpunks van de jaren 90 zich ooit hadden kunnen voorstellen. hij zegt het volgende:

“Tegenwoordig kan privacy echter niet langer worden genegeerd. AI vergroot de mogelijkheden voor gecentraliseerde dataverzameling en -analyse aanzienlijk, terwijl de reikwijdte van de data die we vrijwillig delen, aanzienlijk wordt uitgebreid. In de toekomst brengen nieuwere technologieën zoals brein-computerinterfaces nog meer uitdagingen met zich mee: we hebben het misschien letterlijk over AI die onze gedachten leest. Tegelijkertijd beschikken we over krachtigere tools om privacy te beschermen, vooral in de digitale wereld, dan de cypherpunks uit de jaren negentig zich ooit hadden kunnen voorstellen…

Zonder privacy wordt alles een voortdurende strijd over ‘wat zullen andere mensen (en bots) denken van wat ik doe’ – machtige mensen, bedrijven en collega’s, mensen vandaag en in de toekomst. Met privacy kunnen we een evenwicht bewaren. Dat evenwicht wordt vandaag de dag snel uitgehold, vooral in de fysieke wereld, en de standaardkoers van het moderne technokapitalisme, met zijn honger naar bedrijfsmodellen die manieren vinden om waarde van gebruikers te verkrijgen zonder hen expliciet te vragen om voor dingen te betalen, is om het verder uit te hollen (zelfs in zeer gevoelige domeinen zoals uiteindelijk onze eigen (geesten)…”

Hoewel hij voorstander is van het beperken van privacy – zoals voor grote bedrijven of machtige individuen – zegt Buterin dat het veel grotere risico een uitholling van de privacy is, vooral voor gewone mensen. Hij sluit af met:

“De maatschappij heeft altijd vertrouwd op een evenwicht tussen privacy en transparantie. In sommige gevallen ben ik ook voorstander van beperkingen op privacy…

Maar vanuit een macroperspectief is het meest urgente risico van technologie in de nabije toekomst dat privacy een historisch dieptepunt zal bereiken, en wel op een zeer onevenwichtige manier waarbij de machtigste individuen en de machtigste landen veel gegevens over iedereen verzamelen, terwijl alle anderen vrijwel niets te zien krijgen. Daarom is het ondersteunen van privacy voor iedereen en het open source, universeel, betrouwbaar en veilig maken van de benodigde tools een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd.”