Donald Trump duwt rentetarieven omhoog, aldus IMF

Voordat Donald Trump zelfs maar terug is in het Witte Huis, heeft zijn beleid al voor chaos gezorgd. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft namelijk gewaarschuwd dat de tariefdreigingen van Trump een opwaartse druk op de langetermijnrente wereldwijd veroorzaken.

IMF’s reactie

Kristalina Georgieva, directeur van het IMF, beschreef de situatie als “zeer ongebruikelijk” tijdens een persconferentie, aangezien de kortetermijnrente daalt terwijl de langetermijnrente stijgt. Ze schuift de schuld op de handelsbeloften van Trump, waarin hij duidelijk heeft gemaakt dat hij importen uit landen zoals China, Mexico en Canada gaat aanpakken, die hij als economische rivalen beschouwt.

Pierre-Olivier Gourinchas, hoofdeconoom van het IMF, had al in oktober gewaarschuwd dat handelsoorlogen en onzekerheid de wereldwijde productie met 0,5% zouden kunnen verlagen, direct tegen Trump in gaand door te zeggen dat hij zowel Amerika als de rest van de wereld naar beneden zou trekken.

Markten in paniek

De markten reageren met paniek terwijl de obligatierentes stijgen en de Amerikaanse dollar in waarde toeneemt. Beleggers bereiden zich voor op wat Trumps tweede termijn kan brengen. Volgens Georgieva zullen middelgrote economieën, Azië en opkomende markten de grootste klappen voelen. Ze verduidelijkte:

“De kracht van de dollar kan leiden tot hogere financieringskosten voor opkomende markteconomieën en met name voor lage-inkomenslanden.”

Wereldeconomie en Federal Reserve

Deze economische turbulentie komt op een moment dat de wereldeconomie al mank liep. Het IMF heeft al eerder gewaarschuwd over een gebrek aan groei. De prognose van oktober voorspelde een groei van 3,2% in 2025, en Georgieva geeft aan dat deze voorspelling niet veel zal veranderen bij de volgende update op 17 januari. De VS presteert beter dan verwacht, terwijl de Europese Unie aan kracht verliest. India en China kampen met hun eigen uitdagingen.

De Federal Reserve zit tevens in een lastige positie; sterke banencijfers in december hebben de verwachtingen voor renteverlagingen omgegooid. Bank of America heeft haar voorspellingen voor renteverlagingen ingetrokken en suggereert zelfs mogelijke verhogingen als de inflatie niet onder controle blijft. Citigroup houdt vast aan de hoop op renteverlagingen, maar heeft de tijdlijn verschoven. Markten verwachten nu slechts 30 basispunten aan verlagingen tot het einde van 2025.

Europa’s voorbereiding op een handelsstorm

In Europa zijn leiders gespannen en bereiden ze zich voor op een mogelijke handelsoorlog met de VS. Stephane Sejourne, de industriechef van de EU, zegt dat het blok zowel defensieve als offensieve maatregelen klaar heeft om zijn industrieën te beschermen. De EU heeft al eerder gereageerd op Trump’s tarieven in 2018 met tarieven op politiek gevoelige Amerikaanse producten.

Sejourne benadrukt dat een collectieve handelsoorlog veel te verliezen heeft voor Europa, maar dat betekent niet dat ze zich zullen overgeven. De EU heeft sinds Trump’s eerste termijn haar handelsverdedigingsstrategieën uitgebreid en is klaar om economische dwang tegen te gaan. Ze zijn bereid om zowel defensieve als offensieve acties te onderzoeken om Europese bedrijven te beschermen tegen mogelijke Amerikaanse tarieven.