Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een serieuze waarschuwing afgegeven over de mogelijke escalatie van handelsspanningen tussen de VS en China. Volgens Gita Gopinath, adjunct-directeur van het IMF, kan het verhogen van tarieven tussen de twee grootmachten desastreuze gevolgen hebben voor de wereldeconomie.
Er werd in gesprek met CNBC door Gopinath uitgelegd dat de wereld al een aanzienlijke verschuiving in handelspatronen ziet die worden gedreven door geopolitieke factoren. Er werd hierover gezegd:
“We zien wereldwijd door geopolitiek gedreven handel, en daarom zie je dat de handel ten opzichte van het BBP stabiel blijft, maar wie met wie handelt, verandert zeker.”
Volgens Gopinath blijft de wereldhandel als percentage van het BBP stabiel terwijl de deelnemers aan die handel veranderen. De VS en China handelen minder met elkaar, en sommige van hun handelsroutes worden via andere landen omgeleid. Deze omleiding heeft gevolgen voor de wereldwijde toeleveringsketen en kan leiden tot inefficiënties, hogere kosten en een tragere economische groei wereldwijd.
Zowel de VS als de Europese Unie (EU) hebben hogere tarieven opgelegd op Chinese goederen, waarbij ze Peking beschuldigen van oneerlijke handelspraktijken. China heeft gereageerd door bepaalde EU-producten met hogere tarieven te belasten. Deze escalatie van wederzijdse vergeldingsmaatregelen is al aan de gang. Gopinath voegde hieraan toe tijdens een vergadering van het IMF:
“Als de tarieven escaleren, zullen de gevolgen voor iedereen kostbaar zijn.”
Ze legde verder uit dat de inflatie zou stijgen omdat hogere tarieven de prijzen zouden opdrijven, wat nog meer druk zou leggen op reeds onder druk staande economieën. Dit is volgens Gopinath niet het pad dat enig land zou moeten bewandelen.
Tarieven van Trump
Trumps economische agenda was gericht op het opleggen van forse tarieven op buitenlandse goederen. Hij heeft het idee geopperd van een tarief van 20% op alle importen, met een nog agressiever tarief van 60% op goederen uit China. En dat is nog niet alles.
Ook heeft Trump gedreigd met een tarief in te voeren van auto’s die de Mexicaanse grens oversteken. Daarnaast heeft hij beloofd dat het elk land gaat straffen dat het Amerikaanse dollarsysteem verlaat met een tarief van 100%.
Tim Adams, voorzitter en CEO van het Institute of International Finance (IIF), waarschuwde dat dergelijke extreme maatregelen de vooruitgang in het verlagen van prijzen zouden kunnen vertragen. Hij zei:
“Het hangt echt af van hoe andere landen reageren en of het geleidelijk gebeurt, maar het zou zeker de opgebouwde momentum in het terugdringen van de inflatie breken.”
Chinese uitdagingen
China heeft ondertussen te maken met andere uitdagingen, waaronder de vertraging van de economie en de politieke strijd op meerdere fronten. Het land is verwikkeld in een grensconflict met India, wat extra druk legt op de al complexe relatie met de VS en andere wereldmachten.
Deze week ontmoetten de Indiase premier Narendra Modi en de Chinese president Xi Jinping elkaar voor het eerst in jaren aan de zijlijn van de BRICS-top in Rusland. De twee leiders bespraken de vermindering van de spanningen na een dodelijke grensclash in 2020, maar de toekomst van de China-India-relaties blijft onzeker.
Economische overwegingen spelen een grote rol in deze gesprekken. Hoewel China de grootste handelspartner van India is, heeft de grensconfrontatie politieke en economische frictie veroorzaakt. Indiase bedrijven staan te popelen om handel te drijven met China, maar de regering van Modi is voorzichtig. China heeft ook te maken met druk over Taiwan en een vertragende binnenlandse economie.