SEC’s hoger beroep in Ripple-zaak kan goed nieuws betekenen voor Coinbase

Het beroep van de SEC in de Ripple-zaak lijkt een onverwachte versterking te bieden aan Coinbase in zijn eigen juridische strijd met de Amerikaanse toezichthouder. Volgens James Murphy, een vooraanstaand crypto-advocaat, heeft de recente actie van de SEC in de Ripple-zaak het standpunt van Coinbase alleen maar verder versterkt.

Het juridische team van Coinbase heeft de rechtbank in New York verzocht om goedkeuring voor hun eerder ingediende tussentijds beroep. In hun verzoek verwijzen ze specifiek naar de recente actie van de SEC in de Ripple-zaak, waarin de toezichthouder aangaf dat er onduidelijkheid bestaat over de toepassing van de Howey-test, een juridische maatstaf die bepaalt of een transactie als effect kan worden gekwalificeerd. Coinbase hoopt dat het Second Circuit Court of Appeals ingrijpt om meer duidelijkheid te scheppen over hoe deze test van toepassing is op digitale activa.

In een brief van 4 oktober, die openbaar werd gemaakt door FOX Business-journaliste Eleanor Terrett, beargumenteert het juridische team van Coinbase dat een vroegtijdig beroep het gerecht zou helpen om de juridische en praktische implicaties van de procespositie van de SEC te verduidelijken. Coinbase stelt dat de SEC zelf onlangs heeft erkend dat hun standpunten “verwarring hebben gezaaid”, en dat een herziening van de zaak broodnodige helderheid zou kunnen bieden over de classificatie van cryptotransacties.

Hoewel een tussentijds beroep zelden wordt goedgekeurd voordat er een definitieve uitspraak is, is het team van Coinbase hoopvol dat rechter Katherine Polk Failla hun verzoek zal heroverwegen, vooral in het licht van de recente juridische ontwikkelingen rondom Ripple. De SEC diende op 2 oktober formeel beroep in tegen een uitspraak van rechter Torres van augustus, waarin Ripple werd bestraft met een boete van $125 miljoen voor onjuiste institutionele verkopen van XRP-tokens. Dit beroep kan volgens het juridische team van Coinbase helpen hun argumenten te versterken.

In augustus 2023 probeerde de SEC ook een tussentijds beroep aan te vragen in de Ripple-zaak, om de uitspraak aan te vechten dat bepaalde XRP-verkopen geen effecten waren volgens de Howey-test. Die poging werd uiteindelijk afgewezen door rechter Torres.

Het is duidelijk dat de uitkomst van deze rechtszaken enorme implicaties kan hebben voor de regulering van de crypto-industrie, waarbij zowel Coinbase als Ripple strijden voor meer juridische duidelijkheid rondom digitale activa en hoe deze door de SEC worden behandeld.