Binance-oprichter Changpeng Zhao (CZ) weer op vrije voeten na vier maanden gevangenisstraf

Changpeng Zhao, oprichter en voormalig CEO van Binance, is twee dagen eerder vrijgelaten uit de gevangenis na het uitzitten van een straf van vier maanden in de Verenigde Staten. De 47-jarige zou oorspronkelijk op 29 september worden vrijgelaten, maar dankzij federale regels kreeg hij vervroegde vrijlating en werd hij gisteren ontslagen uit de gevangenis.

Milde straf voor Binance-oprichter

In november 2023 pleitten Zhao en Binance schuldig aan het schenden van Amerikaanse wetgeving met betrekking tot witwaspraktijken en sancties. Een deel van de aanklachten had te maken met het faciliteren van transacties voor landen die onder Amerikaanse sancties vallen, zoals Iran en Cuba.

Hoewel het Amerikaanse ministerie van Justitie aanvankelijk een gevangenisstraf van drie jaar eiste, kreeg Zhao een relatief milde straf van vier maanden. Als onderdeel van een schikking stemde Binance er tevens mee in om een boete van $4,3 miljard te betalen. Zhao zelf betaalde een persoonlijke boete van $50 miljoen en trad evenals af als CEO van Binance.

De schikking verbood Zhao daarnaast ook om Binance te “managen of te exploiteren”, hoewel de details van dit verbod aanvankelijk onduidelijk waren. In een recent commentaar aan Axios bevestigde Binance-CEO Richard Teng dat Zhao een levenslang verbod heeft gekregen op dagelijkse managementfuncties binnen het bedrijf. Desondanks behoudt hij al zijn aandeelhoudersrechten, waaronder het recht om bestuursleden te benoemen en leidinggevenden te vervangen.

Changpeng Zhao blijft een van de rijkste mensen ter wereld

Ondanks zijn juridische problemen en de miljardenboetes die zijn betaald, blijft Zhao een van de rijkste mensen in de wereld. Volgens de meest recente Forbes-miljardairslijst staat Zhao op plek 25 met een geschat vermogen van $60,6 miljard. Hij is tevens de rijkste persoon in de cryptocurrency-industrie, waarin hij de hoogste positie bekleedt van de 17 crypto-ondernemers op de lijst. Het is dan ook wel te stellen dat Zhao er goed vanaf is gekomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!