Voormalig SEC-functionarissen gaan tegen SEC getuigen in crypto-hoorzitting

Voormalige hoge functionarissen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zullen getuigen in een crypto-gerelateerde congreshoorzitting tegen het agentschap. De geplande cryptohoorzitting, getiteld: “Dazed and Confused: Breaking Down the SEC’s Politicized Approach to Digital Assets”, staat gepland voor 18 september om 10:00 uur EST.

Getuigen hebben crypto-ervaring

De hoorzitting wordt georganiseerd door de leiding van de Republikeinse Partij van het House Financial Services Committee als onderdeel van een lopend onderzoek naar het toezicht van de SEC op crypto. Bovendien komt deze hoorzitting op een moment van verhoogde controle op de acties van de SEC onder het huidige leiderschap. De getuigen zijn onder andere: Dan Gallagher, Chief Legal Officer bij Robinhood Markets, en Michael Liftik, Partner bij Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP.

Beide mannen hebben nauwe banden met de SEC. Gallagher was van 2011 tot 2015 SEC-commissaris. Ondertussen was Liftik plaatsvervangend stafchef van voormalig SEC-voorzitter Mary Jo White en werkte hij ook als stafmedewerker bij het agentschap. Daarom wordt verwacht dat hun getuigenissen waardevolle insiderperspectieven bieden over hoe de SEC opereert en de mogelijke misstappen die het heeft gemaakt bij het reguleren van de cryptomarkt onder leiding van de huidige SEC-voorzitter Gary Gensler.

De lijst met getuigen omvat ook Teddy Fusaro, president van Bitwise, en Jennifer Schulp, directeur van Financial Regulation Studies bij het Cato Institute’s Center for Monetary and Financial Alternatives. Verder zal Lee Reiners, een docent aan de Duke University, getuigen tegen de Amerikaanse toezichthouder.

Hun getuigenissen in de SEC crypto congreshoorzitting zullen waarschijnlijk de bredere implicaties van de handhavingsintensieve aanpak van het agentschap voor cryptocurrency-regulering onderzoeken. De focus van de hoorzitting op de “gepolitiseerde” aanpak van de SEC weerspiegelt de groeiende ontevredenheid onder Republikeinse wetgevers die beweren dat de regering van Gensler te ver is gegaan in haar regelgevende inspanningen.

SEC-voorzitter onder vuur

De SEC heeft door de jaren heen talloze handhavingsacties aangespannen tegen cryptobedrijven omdat ze naar verluidt de effectenwetten hebben overtreden. Deze handelingen hebben kritiek gekregen van zowel insiders uit de industrie als leden van het Congres. Bovendien beweren ze dat het agentschap reguleert door handhaving in plaats van duidelijke richtlijnen uit te vaardigen.

Daarom zou de crypto-hoorzitting van woensdag bijzonder belangrijk kunnen blijken, gezien de achtergronden van twee van haar meest prominente getuigen. Gallagher en Liftik zullen naar verwachting licht werpen op interne SEC-activiteiten en uit de eerste hand verslag doen van de besluitvormingsprocessen van het agentschap tijdens hun ambtstermijnen.

In een parallelle ontwikkeling wordt SEC-voorzitter Gary Gensler ook geconfronteerd met een onderzoek dat is gestart door Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden naar de aannamepraktijken van het agentschap. Er zijn beschuldigingen dat de SEC politieke voorkeuren mogelijk heeft meegewogen in haar wervingsbeslissingen, wat mogelijk een schending van de federale wet is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!