Ierland onderzoekt naleving van gegevensbescherming door Google’s AI-model

De Data Protection Commission (DPC), de Ierse toezichthouder voor de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), is een internationaal onderzoek gestart naar Google Ireland Limited. Dit onderzoek richt zich op de vraag of Google zich aan de Europese privacywetgeving heeft gehouden tijdens de ontwikkeling van zijn kunstmatige intelligentiemodel.

In een verklaring van 12 september kondigde de DPC aan te onderzoeken hoe de persoonlijke gegevens van EU-burgers zijn gebruikt bij het trainen van Google’s PaLM2-model (Pathways Language Model 2). Het PaLM2-model werd op 10 mei 2023 gelanceerd en is een geavanceerd taalmodel met verbeterde vaardigheden op het gebied van meertaligheid, redeneren en coderen.

De DPC benadrukte dat een Data Protection Impact Assessment essentieel is om ervoor te zorgen dat de fundamentele rechten van individuen worden beschermd, vooral wanneer de verwerking van persoonlijke gegevens een groot risico kan vormen. Ze voegden daaraan toe dat dit onderzoek deel uitmaakt van bredere inspanningen om samen met andere EU-toezichthouders toezicht te houden op de verwerking van persoonlijke gegevens bij de ontwikkeling van AI-systemen.

Tijdens de lancering meldde Google dat PaLM2 sneller en efficiënter is dan eerdere modellen en in vier verschillende varianten wordt aangeboden: Gecko, Otter, Bison en Unicorn. De lichtste versie, Gecko, is zelfs geschikt voor gebruik op mobiele apparaten, ook wanneer deze offline zijn.

Dit onderzoek volgt kort na de afronding van een ander DPC-onderzoek naar het sociale mediaplatform X, waarbij het platform stopte met het gebruik van gegevens van EU-gebruikers voor het trainen van hun AI-chatbot, Grok. X stemde ermee in om alle gegevens die in deze periode waren verzameld te verwijderen en geen nieuwe gegevens meer te verzamelen voor dit doel.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!