X gaat geen gegevens van Europese gebruikers meer verzamelen om Grok te trainen

De Europese Commissie voor gegevensbescherming (DPC) heeft haar onderzoek naar X officieel beëindigd nadat het social media platform ermee instemde om de verzameling van persoonlijke gegevens van Europese gebruikers te stoppen om Grok AI te trainen.

Het geschil draaide om de zorgen van de DPC over de verwerking van de persoonlijke informatie van miljoenen Europese gebruikers van het X-platform. De DPC verklaarde dat de gegevens gebruikt zouden worden om AI-systemen te trainen. De DPC beweerde dat dit in strijd was met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), het wettelijk kader voor de bescherming van persoonlijke informatie binnen de EU.

Tijdens de hoorzitting bij het hooggerechtshof verklaarde de rechtbank dat de procedure kon worden gestopt als het bedrijf een permanente toezegging zou doen. Als gevolg van dit besluit beloofde het bedrijf om van 7 mei 2024 tot 1 augustus 2024 alle informatie van EU- en EER-gebruikers te wissen en niet verder te gebruiken om de “Grok”-zoekdienst te ontwikkelen, verbeteren of trainen. Dienovereenkomstig stemde de DPC ermee in dat de juridische actie werd gestopt.

De beslissing is de eerste waarin een aanvraag voor dergelijke bevelen werd ingediend onder de Data Protection Act van 2018 bij de Ierse rechtbanken. Op dit moment is de zaak afgewezen, maar de X-platformoperator moet zich nog steeds houden aan de AVG-regelgeving en ervoor zorgen dat gebruikersgegevens worden verwerkt en verzameld met toestemming van de gebruiker.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!