Vitalik Buterin voorspelt einde van traditioneel computergebruik met “Glue and Coprocessor”-architectuur

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH) en één van de grootste namen in crypto, heeft in zijn nieuwste blog een nieuw concept geïntroduceerd: de “Glue and Coprocessor”-architectuur. Deze aanpak zou het einde van conventionele computermethoden kunnen inluiden en een tijdperk van betere efficiëntie en veiligheid inleiden, allemaal binnen een ontwikkelaarsvriendelijk systeem.

De “Glue and Coprocessor”-architectuur

In zijn blog schetst Vitalik zijn visie om computationele taken te verdelen in twee afzonderlijke componenten: de “glue” en de “coprocessor”. De glue-component is ontworpen voor algemene taken en geeft prioriteit aan flexibiliteit en gebruiksgemak.

Vitalik erkende echter dat dit misschien niet de meest efficiënte manier is om het aan te pakken. Terwijl de coprocessorcomponent gespecialiseerd is voor specifieke, intensieve taken, levert het een hoge efficiëntie waar het er het meest toe doet. De redenering over eerste principes is eenvoudig: waarom hebben we een hoge verwerkingskracht nodig voor algemene taken?

De sleutel ligt in het juist instellen van de prioriteiten, wat op zichzelf al een moeilijke taak kan zijn. De scheiding van prioriteiten in glue en processor maakt het mogelijk om beide delen van het computerproces te optimaliseren: algemeen en met hoge prioriteit. De glue verwerkt bredere, minder intensieve bewerkingen, terwijl de coprocessor het zware werk op zich neemt met zeer geoptimaliseerde, efficiënte code.

In veel opzichten is dit concept van prioritering niets nieuws. Dit soort architectuur wordt al toegepast in gebieden als Ethereum’s eigen virtuele machine (EVM), veel AI-systemen en programmeerbare cryptografie. De implicatie van deze architectuur, althans op een manier die Vitalik wil implementeren, luidt echter het einde in van traditionele monolithische computersystemen.

Implicaties voor de tech-industrie en daarbuiten

De visie van Vitalik via “Glue en Coprocessor” betekent een potentiële revisie in blockchain- en AI-industrieën. De adoptie van deze architectuur zou kunnen resulteren in een verhoogde efficiëntie en beveiliging.

Voor blockchain zou dit kunnen betekenen dat systemen schaalbaarder en robuuster zijn en complexe bewerkingen met gemak aankunnen. Beide problemen hebben de blockchain-systemen geplaagd, waaronder Vitalik’s eigen Ethereum.

Terwijl in AI de scheiding van taken zou kunnen leiden tot snellere verwerkingstijden en nauwkeurigere resultaten. Blockchain en AI alleen kunnen niet profiteren van het nieuwe architectuurmodel; de hele tech-industrie kan er potentieel van profiteren, aangezien deze trend ook zou kunnen leiden tot vooruitgang in veilig computing, met meer open-source hardware en software.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!