Telegram-CEO betaalt borgtocht van €5 miljoen, maar mag Frankrijk niet verlaten

De oprichter en CEO van Telegram, Pavel Durov, zit nog steeds vast in Frankrijk, met meerdere strafrechtelijke aanklachten die tegen zijn ingediend tegen hem vanwege de activiteiten op zijn berichtenplatform. Nu is het nieuws naar buiten gekomen dat de Franse rechtbank zijn borgtocht vastgesteld heeft op €5 miljoen en dat hij het land nu niet mag verlaten.

Nadat Durov vorige week werd gearresteerd op de luchthaven Le Bourget, verscheen de 39-jarige Frans-Rus op 28 augustus voor de rechter. De Franse autoriteiten beschuldigen hem ervan criminele bendes in staat te stellen drugs te verhandelen, fraude te plegen, kinderporno te verspreiden en zich bezig te houden met witwassen, allemaal via Telegram.

Woensdag kwamen er berichten naar buiten dat de aanklagers in Parijs Durov officieel hebben aangeklaagd, waarbij Franse rechters zijn borgtocht hebben vastgesteld op €5 miljoen. Onder de borgtochtvoorwaarden moet Durov in Frankrijk blijven, hoewel aanklagers beweren dat hij “niets te verbergen” heeft.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde eerder deze week op de situatie en beweerde dat hoewel zijn land de vrijheid van meningsuiting koestert, het moet opereren “binnen een wettelijk kader”. NBC News meldt dat een paar van de aanklachten voor illegale transmissie Durov een gevangenisstraf van 10 jaar en een maximale boete van €500.000 kunnen opleveren.

De aanklagers van Parijs beweren dat Telegram wettelijke verzoeken om gegevens negeerde of niet nakwam, wat duidt op “medeplichtigheid” van het platform.

Hoewel Durov sinds zaterdag vastzit, blijft Telegram volhouden dat het zich aan alle EU-regelgeving houdt en moderatiebeleid handhaaft. Het bedrijf beweert dan ook dat het “absurd is om te beweren dat een platform of de eigenaar ervan verantwoordelijk is voor misbruik van dat platform.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!