Binance CEO ontkent fondsen in beslag te nemen van Palestijnse burgers

Binance CEO Richard Teng ontkende gisteren de recente beschuldigingen van wijdverspreide inbeslagnames van activa gericht op Palestijnse gebruikers, waarbij hij tevens verklaarde dat de cryptobeurs alleen onder specifieke omstandigheden streng heeft opgetreden tegen accounts in de regio op verzoek van de Israëlische strijdkrachten. Hij zei het volgende:

“Slechts een beperkt aantal gebruikersaccounts, gekoppeld aan illegale fondsen, werden geblokkeerd voor transacties. Als wereldwijde cryptobeurs voldoen we aan internationaal geaccepteerde wetgeving tegen witwassen.”

Maandag beweerde Ray Youssef, de CEO van Noones, een peer-to-peer Bitcoin-marktplaats, dat Binance “alle fondsen van alle Palestijnen in beslag heeft genomen” op verzoek van de Israëlische strijdkrachten. In een reeks Twitter-berichten presenteerde hij Noones als een alternatieve service voor mensen die “Binance boycotten”, samen met verschillende bewijsstukken die zijn beweringen naar verluidt ondersteunden.

Op Twitter plaatste Youssef een brief in het Hebreeuws, gedateerd november 2023. In de brief, die niet specifiek aan iemand is gericht, verklaarde Paul Landes, die het Israëlische National Bureau for Counter Terror Financing leidt, dat “cryptocurrency wallets, inclusief die geregistreerd op uw naam, werden gebruikt om geld over te maken van de verklaarde terroristische organisatie Hamas.”

Youssefs eerste bericht, waarin hij beweerde dat Binance weigert “de fondsen terug te geven”, is op het moment van schrijven meer dan 500.000 keer bekeken op Twitter. In een vervolgbericht zei Youssef dat hij “dit van verschillende bronnen had ontvangen” die moeite hadden gehad met het terugkrijgen van hun in beslag genomen fondsen.

Sinds 2021 heeft Israël fondsen van 190 Binance-accounts in beslag genomen, meldde Reuters in mei. Bovendien zei het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) afgelopen november dat Binance “opzettelijk” ongeveer $900 miljoen aan transacties tussen Amerikaanse gebruikers en Iran, een gesanctioneerde jurisdictie, had veroorzaakt.

De verklaring van het DOJ kwam toen de oprichter en voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao (ook bekend als CZ), aftrad als onderdeel van een schikking van $4 miljard. Zhao bekende schuldig te zijn aan het schenden van de Amerikaanse anti-witwasvereisten, waarvoor hij momenteel een gevangenisstraf van 4 maanden uitzit.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!