Binance luistert naar Israël en legt beslag op Palestijnse fondsen

‘S Werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance heeft, op verzoek van de Israëlische strijdkrachten (IDF), alle fondsen van Palestijnen in beslag genomen.

Deze onthulling komt rechtstreeks van Ray Youssef, medeoprichter van Paxful, die verklaarde dat de beurs weigert de fondsen terug te geven en alle beroepen zijn afgewezen. Palestijnen die door deze beslissing zijn getroffen, hebben hun rekeningen bevroren en kunnen geen toegang krijgen tot hun crypto.

De inbeslagname is naar verluidt gekoppeld aan de Israëlische wet, met name de antiterrorismewet van 2016. De wet geeft de Israëlische minister van Defensie ruime bevoegdheden om eigendommen in beslag te nemen die verband houden met terrorisme. Een inbeslagnamebevel, gelabeld T56/23, werd op 1 november 2023 ondertekend op grond van deze wet.

De bewering is dat cryptocurrency-wallets, waaronder die van Palestijnen, fondsen hebben ontvangen van een groep die door Israël is aangemerkt als een terroristische organisatie. Deze groep, de Dubai Exchange Company die actief is in Gaza, werd in 2022 door Israël gemarkeerd. Ray legde uit:

“Volgens de antiterrorismewet vormen cryptografische valuta’s die zijn overgedragen door een verklaarde terroristische organisatie eigendom van een verklaarde terroristische organisatie en cryptocurrency wallets waarnaar ze zijn overgedragen.”

De wet biedt dekking voor Binance’s zet om Palestijnse fondsen te bevriezen en vast te houden, waarbij betrouwbare inlichtingen worden aangehaald als reden om specifieke cryptocurrency wallets te targeten. Ray ging verder met:

“Ik heb dit van verschillende bronnen ontvangen. Alle Palestijnen worden getroffen en afgaande op de manier waarop de zaken verlopen, krijgen alle Libanezen en Syriërs dezelfde behandeling. Niet uw sleutels, niet uw munten. We zijn nu allemaal Palestijnen.”

Ray beweert dat Binance informatie over MENA (Midden-Oosten en Noord-Afrika)-gebruikers aan de IDF heeft gelekt zonder enige juridische procedure: geen bevelschrift, geen dagvaarding, gewoon overhandigen.

Als dit echter waar is, is het een enorm verraad van vertrouwen, niet alleen aan Palestijnse gebruikers, maar aan iedereen die het platform gebruikt. “CZ was onschuldig. Hij ging naar de gevangenis omdat hij weigerde deze lijn te volgen”, zei Ray. Nu is Binance “volledig gecompromitteerd”, en dat geldt ook voor elke andere gecentraliseerde beurs.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!