De bekende medeoprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft in een recent bericht op X gewaarschuwd voor verschillende opkomende bedreigingen voor technologische vrijheden en een aantal kernwaarden van de cryptogemeenschap.
In het bericht waarschuwde Buterin voor politieke aanvallen op versleutelde berichten, gecentraliseerde identiteitssystemen en onveilige besturingssystemen, censuur vanuit grote social media platforms en dominante landen, en kunstmatige intelligentie (AI) en brain computer interface (BCI).
Versleutelde berichten liggen onder een loep
Buterins eerste zorg is dat politieke aanvallen op versleutelde berichten steeds populairder worden. Hij gelooft dat het recht op privégesprekken fundamenteel is en dat het één van de beginselen was van de cypherpunk-ethos die ten grondslag ligt aan de cryptobeweging.
Overheden over de hele wereld hebben echter de controles tegen berichtenservices opgevoerd om hun encryptie te verzwakken of achterdeurtjes toe te voegen met een potentieel risico voor de privacy van gebruikers, wat een grote bedreiging op onze privacy is.
Gecentraliseerde identiteit en kredietscores
Hij waarschuwt verder dat de opkomst van gecentraliseerde identiteitssystemen met kredietscores in grote mate schadelijk zal uitpakken voor de individuele autonomie. Deze systemen zijn gevaarlijk omdat ze de macht concentreren in de handen van een paar entiteiten die ze verder kunnen gebruiken om burgers te bewaken, controleren en zelfs te discrimineren op basis van hun digitale profielen.
Onveilige besturingssystemen en achterdeurtjes
Een andere bedreiging die Buterin aanwees, was dat propriëtaire besturingssystemen vol bugs zitten en vol achterdeurtjes zitten. De reden, zo betoogt hij, is dat closed-source software betekent dat het minder veilig is voor verschillende actoren, waaronder overheden. Buterin gelooft dan ook dat de massale adoptie van open source nodig is om deze risico’s te vermijden.
Censuur en centralisatie van social media
Buterin waarschuwt vervolgens voor de toenemende macht van social media platforms om zoveel te censureren en te deplatformeren als ze willen, en zich te schikken naar de grillen van overheden. Hij bekritiseert het feit dat ondoorzichtigheid en centralisatie kenmerkend zijn voor algoritmen van social media, waardoor ze kunnen worden gebruikt bij het vormgeven van informatie en het publieke debat.
Buterin is specifiek van mening dat het web is overwonnen door sterke naties, die geopolitieke knelpunten hebben gecreëerd die mensen of organisaties over de hele wereld kunnen sluiten. Hij behandelt deze trend als een ondermijning van het gedecentraliseerde, wereldwijde aspect van het internet; het wegnemen van individuele vrijheden door de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie te bedreigen, staat hier op het spel.
Ethereum: Gecentraliseerde AI en technologie voor gedachtenlezen
Tot slot waarschuwt Buterin dat als gecentraliseerde AI en BCI’s in de verkeerde handen vallen, ze erg gevaarlijk zullen zijn. Deze technologieën zullen ongekende bewaking, deplatforming en economische dominantie uitvoeren. Daarom vraagt Buterin om de ontwikkeling van gedecentraliseerde, privacybeschermende AI- en BCI-oplossingen, zodat de risico’s op zijn minst kunnen worden beperkt.
Buterins waarschuwingen benadrukken hoe belangrijk het is om technologische vrijheden te verdedigen in het licht van deze opkomende gevaren. Hij is van mening dat de cryptogemeenschap een proactieve houding moet aannemen bij het aanprijzen van waarden die Bitcoin en Ethereum hebben voortgebracht: privacy, decentralisatie en individuele autonomie.