Ethereum ervaart historische daling in vergoedingen

Recentelijk heeft Ethereum (ETH) volgens Kaiko zijn laagste niveau in vijf jaar bereikt wat betreft gasvergoedingen. Deze daling is grotendeels toe te schrijven aan de groei van activiteiten op laag 2-netwerken en de introductie van de Dencun-update in maart.

Impact van lagere gasvergoedingen op het ETH aanbod

De Dencun-upgrade heeft het mogelijk gemaakt voor laag 2-netwerken om hun data direct op de Ethereum-hoofdnet te plaatsen, wat resulteerde in een significante verlaging van de gasvergoedingen op het Ethereum-netwerk. Deze afname in vergoedingen heeft aanzienlijke gevolgen voor het aanbod van Ethereum. Doordat er minder vergoedingen worden uitgegeven, neemt ook de hoeveelheid ETH die wordt verbrand af. Dit betekent dat het totale aanbod van ETH nu in een opwaartse trend zit.

Sinds april is het totale aanbod van ETH consequent toegenomen. Hierdoor kunnen zelfs sterke vraagfactoren, zoals de lancering van spot Ethereum ETF’s, worden gecompenseerd door de toenemende beschikbaarheid van ETH, wat een remmend effect kan hebben op de prijsontwikkeling op korte termijn.

Gasvergoedingen worden betaald in Ether of in Gwei, een kleinere eenheid van Ether. Deze vergoedingen dienen als compensatie voor validators die het Ethereum-netwerk beveiligen. De hoogte van de vergoedingen is afhankelijk van vraag, aanbod en netwerkcapaciteit, en neigt te stijgen tijdens periodes van netwerkcongestie.

Afname van whale activiteit in onstabiele markt

Naast de dalende gasvergoedingen, is er ook een opmerkelijke afname in de activiteit van Ethereum-whales waargenomen. Nieuwe gegevens van Santiment tonen aan dat transacties van minstens $100.000 aan ETH drastisch zijn gedaald, van 5.371 op 12 augustus tot 2.138 op het moment van rapporteren.

Kaiko’s rapport wijst ook op de bredere financiële omstandigheden die hun invloed hebben laten gelden op de markt. Zo zorgde de verhoging van enkele beleidsrentes door de Bank of Japan eind juli voor een toename in volatiliteit op de financiële markten, wat ook de cryptomarkt niet onberoerd heeft gelaten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!