Noorse staatsfonds boekt $138 miljard winst in eerste halfjaar 2024

Het Noorse staatsinvesteringsfonds, dat bijna $1,7 biljoen beheert, heeft in de eerste helft van dit jaar een winst van 8,6% behaald, goed voor $138 miljard. Deze groei werd voornamelijk gedreven door de stijgende aandelenkoersen.

Norges Bank Investment Management (NBIM), dat verantwoordelijk is voor de investeringen van het fonds, rapporteerde dat de aandelenportefeuille met 12% groeide in de eerste zes maanden van het jaar, hoewel de totale prestaties van het fonds net iets onder de benchmark bleven, met een verschil van 0,04 procentpunt. Dit kwam mede door tegenvallende vastgoedinvesteringen.

Opgericht in de jaren ’90 om de olie- en gasinkomsten van Noorwegen te beheren, is het fonds uitgegroeid tot de grootste enkele eigenaar van aandelen wereldwijd. De investeringen worden geleid door strikte richtlijnen van het Noorse Ministerie van Financiën en worden beoordeeld aan de hand van benchmarkindexen zoals de FTSE Global All Cap Index voor aandelen en Bloomberg Barclays-indexen voor vastrentende waarden.

Het grootste deel van het vermogen van NBIM is belegd in aandelen van 8.763 bedrijven in 66 landen, wat 72% van het fonds vertegenwoordigt. Obligaties uit 49 landen vormen 26,1% van de investeringen, terwijl bijna 900 vastgoedobjecten in 14 landen 1,7% van het fonds beslaan. Daarnaast is 0,1% van het fonds geïnvesteerd in hernieuwbare energie-infrastructuur.

CEO Nicolai Tangen benadrukte dat aandeleninvesteringen een sterk rendement hebben opgeleverd, vooral door de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie in de technologiesector. Tegelijkertijd daalden de vastrentende investeringen met 1%, en verminderde ook de waarde van niet-genoteerd vastgoed en hernieuwbare energie-infrastructuur.

In de eerste helft van het jaar heeft NBIM zijn belangen in bedrijven zoals Meta Platforms, Novo Nordisk en ASML Holding teruggeschroefd. Deze bedrijven behoren nog steeds tot de top 10 van grootste posities van het fonds, samen met grote belangen in Apple, Microsoft en Nvidia.

Vorig jaar behaalde het Noorse fonds een recordwinst van $213 miljard, vooral dankzij de techsector. Recentelijk onthulde een BlackRock-manager dat staatsinvesteringsfondsen geïnteresseerd zijn in Bitcoin, met de mogelijkheid dat ze binnenkort via het iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT) gaan handelen.

Staatsfondsen zoals die van Koeweit en Noorwegen kunnen zelfs met voorzichtige beleggingen aanzienlijke effecten hebben op de markt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!