Frankrijk begint met voorbereidingen op MiCA

De Franse financiële regelgevende instantie, bekend als Autorité des Marchés Financiers (AMF), is begonnen met het accepteren van aanvragen vanuit crypto-dienstverleners onder de European Markets in Crypto-Assets (MiCA)-verordening, voorafgaand aan de implementatie ervan in december 2024.

MiCA schrijft voorafgaande toestemming voor aan marktdeelnemers die diensten op het gebied van crypto-activa aanbieden in de EU, met strikte naleving van de regels ter bestrijding van het witwassen van geld, cyberbeveiliging en governance. In reactie hierop heeft de AMF op 2 augustus aangekondigd dat het begonnen is met het accepteren van aanvragen voor autorisatie als crypto-dienstverlener (CASP). De toezichthouder merkte op dat deze stap maanden vóór de inwerkingtreding van MiCA plaatsvindt:

“Vanaf 30 december 2024 vereist de Europese MiCA-verordening dat marktdeelnemers die crypto-activadiensten in de Europese Unie willen aanbieden, vooraf toestemming vragen.”

De verordening heeft betrekking op tien specifieke diensten, waaronder de bewaring en het beheer van crypto-activa, het exploiteren van handelsplatforms, het uitwisselen van crypto-activa en het geven van advies en portefeuillebeheer. Bovendien moeten dienstverleners zich houden aan strikte regels op het gebied van onder meer de bestrijding van het witwassen van geld, cyberbeveiliging en bestuur.

Tijdens de overgangsperiode die eindigt op 30 juni 2026 kunnen bestaande Franse aanbieders hun activiteiten voortzetten zonder een Europees paspoort, maar moeten zij een MiCA-vergunning verkrijgen om na juli 2026 te kunnen opereren. De Franse toezichthouder benadrukte tevens dat de eisen van MiCA strenger zijn dan die in de Franse wetgeving voor Digital Asset Service Providers (DASP’s). Het benadrukte:

“De eisen die de Europese wetgevers stellen aan MiCA-autorisatie zijn strenger dan die welke in de Franse wetgeving worden gesteld als het gaat om ‘verbeterde’ DASP-registratie, en nog strenger als het gaat om ‘eenvoudige’ DASP-registratie.”

Het AMF dringt er bij geïnteresseerde partijen op aan zich vroegtijdig voor te bereiden en adviseert potentiële aanvragers om zich vertrouwd te maken met de belangrijkste aspecten van MiCA, de implementatietijdlijn en de specifieke verplichtingen voor dienstverleners, zoals beschreven in een diepgaande publicatie op hun website.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!