Kansen van Trump nemen toe, maar wat zal een overwinning betekenen voor crypto?

Nu huidig Amerikaanse president Joe Biden officieel heeft aangekondigd dat hij zichzelf niet meer verkiesbaar zal stellen tijdens de komende verkiezingen, neemt de kans dat Donald Trump aan zijn tweede termijn mag beginnen flink toe. Het is dan ook zeer interessant om te kijken naar wat dit precies zal gaan betekenen voor crypto in de Verenigde Staten.

Na de slechte debatprestaties van Biden in juni en de mislukte moordaanslag op Trump steeg de prijs van Bitcoin met bijna 10%. De meest opvallende reactie van de markt waren de stijgende aandelenprijzen van bedrijven die transacties op de blockchain van Bitcoin verifiëren.

Veel bedrijven zullen profiteren

Als Trump dan ook als winnaar uit de bus komt, zal dit een grote overwinning zijn voor Bitcoin-miners en cryptocurrency-bedrijven, wiens pogingen om in de VS naar de beurs te gaan eerder werden geblokkeerd. Daarnaast kunnen buitenlandse bedrijven op hun beurt het risico lopen marktaandeel te verliezen.

In juni had Trump een ontmoeting met Bitcoin-miners en verklaarde later op zijn Truth Social-account dat Bitcoin-mining “onze laatste verdedigingslinie tegen CBDC” zou kunnen zijn, verwijzend naar een digitale valuta van de centrale bank. Bovendien voerde hij aan dat alle resterende BTC in de VS gemined zouden moeten worden.

De aandelen van Marathon Digital en Riot Platforms, de twee grootste beursgenoteerde bedrijven, zijn sindsdien met bijna 30% gestegen. Volgens bronnen is Cipher Mining bijna 50% gestegen als gevolg van potentiële overnamebelangen.

Een tweede presidentschap van Trump zou het banksysteem ook meer open kunnen maken voor cryptobedrijven. Platforms voor de handel in digitale activa worden geconfronteerd met een steeds kleiner aantal banken die bereid zijn omzettingen tussen fiatvaluta en crypto-activa te vergemakkelijken. De ineenstorting van cryptovriendelijke banken zoals Silvergate en Signature heeft de toegang van cryptobedrijven tot bankdiensten verder beperkt.

Niet iedereen zal blij zijn

Hoewel de meeste deelnemers uit de sector een overwinning van Trump zullen verwelkomen, kunnen sommige bedrijven met problemen worden geconfronteerd. Offshore cryptobedrijven zoals Binance, OKX en Deribit, die marktaandeel hebben gewonnen dankzij strenge Amerikaanse regelgeving, kunnen terrein verliezen als in de VS gevestigde bedrijven meer diensten kunnen aanbieden onder cryptovriendelijk beheer. Amerikaanse bedrijven kunnen bijvoorbeeld handelsdiensten met een grotere hefboomwerking of verschillende crypto-opties en futures-contracten aanbieden.

Het Chinese conglomeraat Bitmain, een krachtige fabrikant van Bitcoin-mininghardware, kan ook negatief worden beïnvloed. De handelsretoriek en ambitie van Trump om alle resterende Bitcoin in de VS te produceren zouden voor Bitmain uitdagingen kunnen opleveren, vooral omdat Amerikaanse rivalen zoals Block en Auradine de verkoop van nieuwe chips en machines aan miningbedrijven vergroten.

Het standpunt van Trump over de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) is een ander aandachtspunt. Velen in de cryptogemeenschap zien CBDC als een instrument om het financiële toezicht van de overheid te vergroten. Trump versterkte zijn pro-cryptopositie door te beloven de digitalisering van de dollar te voorkomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!